Varan har lagts till i varukorgen
Ny app informerar boende om pågående byggen
Bostäder 24 jan 2020
Så här kan det se ut i appen när de boende får information om kommande sprängningar och väg- och vattenavstängningar: Foto: Tobias Sterner
Att bo där det hela tiden byggs har sina utmaningar. Uppsala kommun testar nu i ett pilotprojekt en app som ska informera boende om pågående byggen i området.

Det är det Uppsalabaserade företaget Tmpl som inlett ett samarbete med Uppsala kommun.

Varna för störande arbeten

Via boappen ska byggherrar och kommuner snabbt kunna skicka ut den senaste informationen om förändringar i närområdet till följd av att det byggs till exempel nya bostäder. Det kan handla om kommande sprängningar eller väg- och vattenavstängningar.

Uppsala provar i pilotprojeket appen genom två utvalda bostadsbolag; Wallenstam och Rosendals fastigheter. I området Rosendal byggs det mycket nya bostäder och via appen nås 800 av Rosendals totalt cirka 2500 invånare direkt via ett flöde i mobiltelefonen. 

Testa i större skala

Kommunalrådet Erik Pelling (S) i Uppsala kommun är mycket positiv till att tekniken nu testas i större skala. Han säger på kommunens hemsida att de jobbar med hemsidor, lappar i brevlådan och möten inför byggen och projekt men att det ändå ofta slutar med att någon blir arg och klagar.

Genom mätningar är det tänkt att kommunen efter testperioden ska undersöka om de boende som tagit del av information via appen är mer nöjda med informationsflödet än övriga boende.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Renoveringar Teknik
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter