Varan har lagts till i varukorgen

Klocka varnar för vibrationsskador

Arbetsmiljö 15 jan 2020
vibrationsklocka
Den som har klockan runt armen kan hålla koll på när det är dags att avbryta arbeten som annars kan leda till vibrationsskador. Foto: Mostphotos/Reactec
När arbetet pågått för länge ger armbandsklockan ifrån sig ett larm. Syftet är att undvika vibrationsskador. Pilottester med klockan har visat tydliga resultat.

Omvärldsbevakning har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat problemen med vibrationsskador bland byggnadsarbetare. Vanligtvis orsakas problemet av långvarigt arbete med handhållna maskiner. Nu finns ett nytt hjälpmedel.

Det skotska företaget Reactecs har utvecklat HAVwear som ser ut som en vanlig armbandsklocka men som fyller en helt annan funktion. När gränsvärdet för exponering av vibrationer uppnås går ett larm. Tester visar på positiva effekter.

Testats bland träarbetare

Skanska har prövat att använda klockan bland en grupp träarbetare under hösten. Alf Hinders, fackligt ombud, berättar för tidningen Byggnadsarbetaren att de testerna lett till ett flertal förändringar.

– Tigersågen blev det inte många timmar med förrän de fick avsluta, när klockan larmade. Då kom frågan hur man kunde lösa jobben på andra sätt. På den arbetsplatsen rev de råspont och tog bort gammalt tak. Så kom de på att riva med handklinga istället för att använda tigersåg, då kom man under gränsvärdena, säger Alf Hinders till Byggnadsarbetaren.

Poäng i realtid

Fram till att klockan signalerar anger den kontinuerligt värden utifrån Arbetsmiljöverkets poängsystem medan arbetet pågår. I Sverige säljs produkten av Ergologik.

Bland arbetssjukdomarna står vibrationsskador för den största andelen med 36 procent av den totala siffran. Domningar, köldkänslighet, muskelsvaghet, värk, kramp i fingrar och i händer och så kallade vita fingrar är vanliga besvär kopplade till vibrationer.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Säkerhet- och larmsystem Produktion
Fackområden

Anläggning Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial