Varan har lagts till i varukorgen
Historisk dom om sänkta hyror
Bestämmelser 20 jan 2020
uppsalahem-hyror
Kvarteret Åpromenaden där Uppsalahem nu tvingas sänka hyrorna. Hovrättens dom kan påverka andra fastighetsägare som har oförhandlade hyror i nyproduktion. Foto: Tobias Sterner
Uppsalahem tvingas sänka hyrorna i 61 nybyggda lägenheter efter en dom från hovrätten. Domen kan nu påverka andra hyresvärdar som har oförhandlade hyror i nyproduktion, menar Fastighetsägarna.

Bakgrunden är att Uppsalahem satte egna oförhandlade hyror i det nybyggda kvarteret Åpromenaden. Detta eftersom Hyresgästföreningen sagt nej till presumtionshyror med motivationen att de var alltför höga.

Domen från hovrätten, som avslår Uppsalahems överklagande, kom av ett tidigare beslut i Hyresnämnden. Det var då Hyresgästföreningen som tagit frågan till hyresnämnden som i sitt beslut gav hyresgästerna rätt till sänkt hyra och retroaktiv ersättning.

Rätt till stora hyressänkningar

Hyresgästerna får nu efter hovrättens dom rätt till stora hyressänkningar. Hyran i en medelstor trea, som idag är cirka 12 700 kronor i månaden, sänks med 1 400 – 1 500 kronor.

Hovrättens dom kan komma att påverka andra hyresvärdar som har oförhandlade hyror i nyproduktion. Det anser Andreas Sjöberg, Fastighetsägarna MittNords vd. Han skriver på Fastighetsägarnas hemsida att domen kan leda till att många som tänkt bygga hyresrätter nu drar öronen åt sig. Detta anser han vore förödande i tider då bostadsmarknaden behöver stabila spelregler för att klara dagens utmaningar kring integration och arbetsmarknad.

En historisk dom

På Hyresgästföreningen är man å sin sida mycket nöjda. De menar att domen är både historisk och en seger för hyresgästerna. Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen säger till tidningen Hem&Hyra att hyrorna i nyproduktionen redan är rekordhöga, vilket är något som Hyresgästföreningen påtalat tidigare och varnat för flera gånger.

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder Juridik
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter