Varan har lagts till i varukorgen

Fel på badrum – bostadsköparen fick betala

Renoveringar 30 jan 2020
32817000-judge-striking-the-gavel-on-sounding-block-1
Besiktningsmännen underkände en badrumsrenovering i en paradvåning på Östermalm i Stockholm. Domstol fick avgöra vem som skulle stå för kostnaden. Foto: Mostphotos.
Det var inte ett väsentligt fel på bostadsrätten. Det anser Högsta Domstolen som dömer en köpare att betala en badrumsrenovering av en nyínköpt våning.

Mannen köpte en bostadsrätt på Östermalm i Stockholm för 7,5 miljoner kronor. Våningen såldes i befintligt skick med ett badrum som renoverades 2009.

Brister i badrummets tätskikt

Efter tillträdet lät köparen två besiktningsföretag undersöka badrummet och det visade sig att det hade flera brister. Bland annat saknades heltäckande tätskikt och det var inte byggt på rätt sätt.

Köparen valde då att låta en byggfirma riva badrummet och bygga ett nytt för cirka 205 000 kronor. Sedan krävde han att säljaren skulle betala renoveringen och tog ärendet till tingsrätten. Enligt honom var lägenheten i ”väsentligt sämre skick” än han kunna förutsätta. Men säljaren vann. I nästa instans, hovrätten fick dock köparen rätt.

Beslutet är prejudicerande

Nu har Högsta Domstolen kommit med sitt utlåtande och går på tingsrättens linje. Köparen ska själv stå för renoveringen och dessutom betala rättegångskostnaderna på över 400 000 kronor. Domen finns bifogad under fördjupningsmaterial.

Högsta Domstolens beslut är prejudicerande, det vill säga vägledande för tingsrätter och hovrätter.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Bostäder Juridik
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial