Varan har lagts till i varukorgen
Bostadsort bestämmer asylsökandes ersättning
Bostäder 13 jan 2020
14973803-refugee-shelters-1
Det byggdes ett stort antal tillfälliga boenden efter att många flyktingar hade kommit till Sverige 2015. Foto: Mostphotos
Riksdagen har beslutat om nya regler kring vilken ersättning asylsökande har rätt till om de flyttar till vissa områden med socioekonomiska utmaningar. De nya reglerna gäller från 1 januari i år.

Riksdagen beslutade i december att anta regeringens lagförslag om att asylsökande som flyttar till och bor i eget boende i vissa områden med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte ska ha rätt till dagersättning.

Problem med ökad segregation

Regeringen har beslutat om förordningsändringar med kompletterande regler om vilka områden som ska omfattas. De menar att de nya reglerna är nödvändiga för att komma till rätta med den ökade segregationen och andra problem som eget boende för asylsökande kan medföra, särskilt i områden med socioekonomiska utmaningar.

De kommuner som omfattas av förordningen (se faktatruta) ska anmäla till Migrationsverket att en eller flera delar av kommunen ska omfattas av regleringen. En sådan anmälan ska föregås av samråd med länsstyrelsen om vilka områden som ska anmälas.

De nya reglerna kring EBO, eget boende för asylsökande, bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Följande kommuner omfattas av bilagan till förordningen (2018:151) om statsbidrag till kommuner med socioekonomiskt eftersatta områden:

Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Bestämmelser Jämställdhet och mångfald
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter