Varan har lagts till i varukorgen

Belysningsbranschen djupdyker i bländning

Belysning 13 jan 2020
13839737-modern-office
Belysningsbranschen presenterar en ny skrift om bländning riktad till belysningsplanerare. Foto: Mostphotos
I en ny skrift reder Belysningsbranschens Tekniska kommitté ut några faktaaspekter som är bra att känna till kring UGR och bländning.

Vad är egentligen UGR? Hur kan jag påverka UGR-värdet? Och vad ska man tänka på i en projektering av en inomhusanläggning? Detta är några av flera frågor som man får svar på i skriften "Om UGR och bländning", utgiven av Belysningsbranschens Tekniska kommitté.

Unified Glare Rating, UGR, är en metod för att beräkna graden av obehagsbländning i en inomhusanläggning från en betraktares position. Beräkningen utgår från betraktarens öga i förhållande till armaturens lysande yta samt omgivningsljuset. 

En tumregel är att ljusintensiva armaturer i en mörk omgivning ger ett högre UGR-värde medan ljusintensiva armaturer i en ljus omgivning ger ett lägre UGR-värde.

En viktig sak att komma ihåg är att det är ett beräknat värde av en anläggning i sin helhet, inte ett mått på om en armatur är bländande eller ej.

Vanlig missuppfattning reds ut

I Belysningsbranschens skrift reder man ut faktaaspekter som är bra att känna till kring UGR och bländning. Bland annat att det förekommer att leverantörer/grossister anger att en armatur de säljer har ett visst UGR-värde. Detta är ett felaktigt säljargument då en armatur i sig aldrig kan ha ett UGR-värde.

Även vilka parametrar som påverkar det beräknade UGR-värdet tas upp samt hur man själv kan påverka UGR-värdet.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Elinstallation Arbetsmiljö
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial