Varan har lagts till i varukorgen
Antalet rökfria hus har tredubblats
Bostäder 9 jan 2020
249485-quit-smoking
Kunskapen om riskerna med passiv rökning har ökat. Foto: Mostphotos
Allt fler fastighetsägare inför rökfritt i vissa eller många av sina hus visar en ny kartläggning. Några fastighetsägare har även tagit beslut att införa rökfritt i all nyproduktion.

Det är Astma- och Allergiförbundet som gjort undersökningen i samverkan med Sveriges Allmännytta.

Resultatet visar på en ökning av antalet fastighetsägare som har rökfria hus jämfört med 2017 då en motsvarande undersökning gjordes. Då hade 24 fastighetsägare rökfria flerbostadshus i sitt bestånd och 56 hus var rökfria. Nu svarade 30 fastighetsägare att de sammanlagt har 149 rökfria hus. Det innebär att sedan 2017 har antalet rökfria hus nästan tredubblats.

Vill slippa passiv rökning

– Det är mycket glädjande att fler fastighetsägare vill ha rökfritt i sina flerbostadshus. Det ökar möjligheten att välja rökfritt för de hyresgäster som vill slippa utsättas för passiv rökning från grannar, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet i ett pressmeddelande.

Rökfria bostäder är särskilt viktigt för dem som har astma eller annan överkänslighet och blir sjuka av grannars tobaksrök, menar Maritha Sedvallson.

Fler positiva till rökfritt

De rökfria husen är spridda över en större del av landet än tidigare. Rökfria hus saknas nu bara i tre län; Blekinge, Östergötland och Norrbotten. Men det finns planer hos vissa fastighetsägare i dessa län att införa rökfritt i nybyggda hus.

En undersökning som Skop gjorde 2018 på uppdrag av tidningen Hem & Hyra visar att 7 av 10 hyresgäster är positiva till rökfritt inne i flerbostadshus och en tredjedel även vill göra det otillåtet att röka på balkongen.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Miljö Innemiljö
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial