Varan har lagts till i varukorgen

Tunnlar och broar får digitala tvillingar

Digitalisering 10 feb 2020
bro_webb
En digital kopia, eller digital tvilling, av en bro ska visa hur det kan effektivisera förvaltningen. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos
Luleå tekniska universitet ska utveckla digitala tvillingar för tunnlar och broar. Förhoppningen är att det kan effektivisera förvaltningen.

Säkerheten och livslängden för befintliga broar och tunnlar ska bli bättre med digitala tvillingar. Det är förhoppningen hos forskare inom ämnet byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

En digital tvilling är ett datorprogram som efterliknar objekt som finns i den fysiska världen. Till denna förs data om det riktiga objektet in, som till exempel befintliga skador, materialegenskaper.

I ett nystartat projekt ska universitetet utveckla en digital tvilling av en betongbro och visa hur en sådan kan effektivisera förvaltningen. De flesta besiktningar av broar görs idag med visuella observationer på plats och mycket är beroende av inspektörens kompetens och erfarenhet.

Förebygga skador

En modell ska byggas upp succesivt och uppdateras när mer information blir tillgängligt. Tanken är att en digital tvilling ska ge en möjlighet att i ett tidigt skede upptäcka förändringar och då kunna förebygga möjliga skador och olyckor.

Även information från icke förstörande provningsmetoder kan läggas in i modellen. Sedan kan den digitala tvillingen användas som stöd för underhålls- och inspektionsplanering.

Projektet finansieras av Formas med 3 miljoner kronor.

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Konstruktion Teknik
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter