Förra året presenterades en ny version av Produktionsplanering Betong, PPB. Skaparna menar att det numera går att använda verktyget till att göra pålitliga fuktberäkningar för så kallad modern betong som innehåller bascement i stället för traditionell portlandcement.
Alla är dock inte övertygade. Fuktcentrum vid Lunds Tekniska Högskola har låtit göra en utredning med hjälp av Lars-Olof Nilsson och Kyösti Tuutti, båda professorer i bland annat byggnadsmaterial, och de har kommit fram till en helt annan slutsats.
Utredningen är i skrivande stund inte offentliggjord. Däremot har Fuktcentrum publicerat en kort sammanfattning av rapporten på sin hemsida.
Budskapet är tydligt. Utredarna manar till försiktighet vid användning av beräkningsverktyg som bygger på materialdata från PPB i fråga om bascementbetong.
– Det finns stor risk för fuktskador och det är fullständigt horribelt att beräkningsverktyget använts på det sätt som det gjorts, säger Lars-Olof Nilsson till Omvärldsbevakning.
Enligt utredarna är problemet att bascementbetong inte är så tät mot fukttransport som hävdats i studier publicerade av bland annat Svenska byggbranschens utvecklingsfond, SBUF.
– Man har använt fukttransportegenskaperna till att försöka visa att man inte behöver torka betongen alls. Det har hävdats att den är så tät att fukt som finns där inte kommer ut men detta stämmer inte, säger Lars-Olof Nilsson.
Utredningen slår fast att fukttransportförmågan hos betong med bascement visserligen är lägre än i betong med ren portlandcement – men inte så låg som gjorts gällande i tidigare rapporter. Fuktcentrum uppger att mer information kommer att publiceras inom kort.
Ted Rapp är revisionsledare på Byggföretagen samt tekniskt sakkunnig på Rådet för byggkompetens, RBK, och en av de som drivit utvecklingen av PPB. Han vill inte kommentera den nya utredningen innan han fått möjlighet att läsa den.
– Fuktcentrums uppgifter får stå för dem. Jag ser fram emot att de offentliggör rapporten så att det går att titta på den, säger Ted Rapp.
Enligt honom är de tidigare studierna korrekta. Än så länge finns inget som tyder på att det inte går använda PPB för bascement, menar han.
Problemen med modern betong har varit kända länge. Mineraltillsatserna som ersatt den traditionella portlandcementen gör betongen betydligt tätare och minskar transportförmågan av vatten på ett sätt som kan försvåra uttorkningen.
Bland annat finns exempel där plastmattor lagts på betonggolv med fuktläckage, vilket lett till att limmet reagerat och fått nybyggda fastigheter att visa upp symptom som annars kan finnas hos så kallade sjuka hus.