Det finns stor potential för ökat återbruk av bygg- och rivningsavfall. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Många kommuner och byggbolag vill samla in mer produkter för återanvändning. Vilka är svårigheterna och vad finns det för lösningar som kan skynda på utvecklingen?
Av över nio miljoner ton bygg- och rivningsavfall varje år är det bara ett tiotal ton som går vidare till återbruk.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Mycket av det avfall som slängs på byggarbetsplatser kan istället återvinnas. Det visar ett projekt som undersökt vad det brännbara byggavfallet innehåller.
I ett nytt projekt riktat mot professionella hantverkare och byggföretag ska Sveriges Byggindustrier och IVL Svenska Miljöinstitutet öka återanvändningen av bygg- och rivningsmaterial från hushåll.
Nu vässar bygg- och fastighetssektorn sina gemensamma riktlinjer för resurseffektivisering och avfallshantering. Behovet av cirkularitet i hela värdekedjan förtydligas och alla branschens aktörer uppmanas använda riktlinjerna som sin basnivå.
Vid nybyggnation, rivning och ombyggnation blir det stora mängder gipsavfall. Idag återvinns bara en liten andel av avfallet till nya gipsskivor, men ett pågående RE:Source-projekt ska få bättre fart på återvinningen.
Mycket av det som lämnas in på återvinningscentraler är i så bra skick att det går att sälja på andrahandsmarknaden. Stor potential finns bland annat för ökad återanvändning av byggprodukter och verktyg.
Boverket har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på lättnader i byggkraven för studentbostäder. Det ska både öka bostadsutbudet och minska kostnaderna vid byggandet.
Jenny Jonsson, vd på bygg- och fastighetsbolaget Byggvesta, mixar de bästa bitarna från amerikanskt och svenskt ledarskap. Hon vill få fler att inse affärsnyttan med att ta ett större socialt ansvar. Det räcker inte att bara bygga hus.
"Fokus Energieffektivisering" är en ny tankesmedja. Den består av samhällsdebattörer, forskare, energieffektiviseringsföretag samt fastighetsägare och industrier.