Varan har lagts till i varukorgen

Kommission ska belysa svart byggmarknad

Arbetsmiljö 12 feb 2020
byggmarknadskommissionen
Den nytillsatta byggmarknadskommissionen med Stefan Attefall i spetsen kommer att arbeta mot fusk och kriminalitet
Parterna gör gemensam sak mot fusk i branschen. Nu tillsätts en särskild byggmarknadskommission. ”Vi kommer att kunna göra skillnad”, säger ordförande Stefan Attefall till Omvärldsbevakning.

Kriminella och oseriösa aktörer har fått fäste i byggsektorn. Okontrollerade underentreprenörer kan strunta i kollektivavtal med följden att löner dumpas, arbetsvillkor försämras och olyckorna blir fler. Nu ska detta bekämpas med en nytillsatt byggmarknadskommission.

Arbetet kommer inledningsvis att fokusera på en kartläggning av den svenska byggmarknaden. Därefter ska kommissionen presentera åtgärder. Syftet är att uppnå schyssta, hållbara och attraktiva förhållanden i hela branschen.

De står bakom

Bakom initiativet står de största byggföretagen, fackliga organisationer, allmännyttiga och kooperativa företag. Ordförande i kommissionen är Stefan Attefall.

– Det är rätt läge för detta initiativ just nu. Det finns en växande medvetenhet om problemen och det finns ett flertal tidigare initiativ att ta avstamp i där vi kommer att kunna göra skillnad, säger Stefan Attefall till Omvärldsbevakning.

En av hans viktigaste uppgifter blir att väcka högsta möjliga uppmärksamhet kring frågan. Inte minst bland de enskilda företagen.

Åtgärder redan nu

Stefan Attefall menar att mycket går att göra redan idag och att nuvarande regelverk ofta kan tillämpas effektivare genom exempelvis tydligare prioritering och mer noggrann uppföljning. Men troligen behövs även skärpt lagstiftning framöver.

– Det första året ska vi främst arbeta med att beskriva nuvarande läge för att sedan försöka landa i vilka åtgärder som krävs. Men bara resan dit kommer att öka medvetenheten om vad som går att göra både inom branschen och ute i olika myndigheter.

Historia med konflikter

Byggföretagen, tidigare Sveriges Byggindustrier, och fackförbundet Byggnads har en gemensam historia som inte är konfliktfri. Frågan är hur nära de båda organisationerna står varandra i problembeskrivningarna och synen på eventuella lösningar kring de problem som adresseras i den nya kommissionen.

– Min känsla är att de står närmre varandra än någonsin. Men självklart är det så att inte alla parter kommer att tycka att våra förslag är de bästa vid varje givet tillfälle. Det är också det som är meningen, att någon utifrån ska syna problemen och åstadkomma en förändring.

Byggmarknadskommissionens arbete ska pågå i två år. Arbetet kommer att involvera en referensgrupp bestående av bland annat Byggnads ordförande Johan Lindholm samt Catharina Elmsäter-Svärd, VD på Byggföretagen.

FAKTA Personerna i kommissionen

 • Förre bostadsministern Stefan Attefall, ordförande
 • Generaldirektör Ann-Marie Begler
 • Förre ordföranden för IF Metall Anders Ferbe
 • Tidigare VD för NCC i Sverige Svante Hagman
 • Arbetsrättsjurist Susanna Ribrant
 • VD för Malmös kommunala bostadsbolag Marie Thelander Dellhag
Källa: Byggföretagen
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Bestämmelser
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Personerna i kommissionen

 • Förre bostadsministern Stefan Attefall, ordförande
 • Generaldirektör Ann-Marie Begler
 • Förre ordföranden för IF Metall Anders Ferbe
 • Tidigare VD för NCC i Sverige Svante Hagman
 • Arbetsrättsjurist Susanna Ribrant
 • VD för Malmös kommunala bostadsbolag Marie Thelander Dellhag
Källa: Byggföretagen
Fördjupningsmaterial