Varan har lagts till i varukorgen

Egen projektbutik minskar transporterna

Produktion 10 feb 2020
projektbutik
Butiken kommer att öppna i mars och förse projektet med järn- och byggvaror. Foto: Derome
En egen butik på bygget kan effektivisera logistiken. Lösningen ska nu testas i ett projekt i Göteborg. Butiken kommer att förse 300 hantverkare med byggvaror.

Kvarteret Platina byggs som en del av nya Älvstaden i Göteborg. I syfte att effektivisera logistiken har Peab och leverantören Derome enats om en ny lösning för byggprodukter och förbrukningsvaror i projektet.

Projektet får en egen butik på byggarbetsplatsen. Sortimentet kommer kontinuerligt att motsvara den aktuella fasen för byggskedet och stå öppen för ungefär 300 hantverkare.

Kärra till butiken

I stället för att köra fram och tillbaka till olika byggvaruhus blir rutinen att ta en kärra till butiken och fylla på med sådant som behövs i olika arbetsmoment. Mats Landin, arbetschef på Peab, har höga förväntningar på satsningen.

– Vi sparar tid och pengar i anskaffningen av material, samtidigt som vi minskar antalet störande och klimatpåverkande transporter, säger han i ett pressmeddelande.

Med fossilfria fordon

Leveranserna till projektbutiken görs med fossilfria fordon. Förhoppningen är att modellen inte bara ska vara klimatsmart utan även ge ekonomiska fördelar.

Enligt forskning från Chalmers Tekniska Högskola går ungefär 70 procent av bygglogistiktiden åt till att skaffa industrivaror som bara motsvarar tre procent av den totala materialkostnaden. Med andra ord finns stora potential i att förbättra transportflödena.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Produktion Hållbarhet
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial