Varan har lagts till i varukorgen

De ska menssäkra 300 byggbodar

Arbetsmiljö 21 feb 2020
menssäkrad
Sara Mentzer, Arnold Bergman och Lars Svensson från Sh bygg, samt Terese Lann-Welin från Menssäkrad. Foto: Lina Börjesson.
Mens ska inte få sätta käppar i hjulen för kvinnor på byggarbetsplatser. Det tänker entreprenören Sh bygg se till. Nu menssäkrar företaget alla sina 300 byggbodar.

Byggare som har mens på jobbet vet hur det ska hanteras. Tyvärr är dock förutsättningarna sällan särskilt bra för att kunna göra det det på ett sätt som känns bekvämt.

Det vill Sh bygg ändra på. Entreprenadföretaget inleder därför ett samarbete med projektet Menssäkrad som går ut på att underlätta vardagen för alla som har mens.

Utrustar med hygienartiklar

Bolagets samtliga arbetsplatser ska nu förses med tamponger, bindor och sanitetspåsar. En viktig del är att produkterna alltid fylls på om de tar slut, berättar Arnold Bergman, personalchef på Sh bygg.

– Mensskydd, sanitetspåsar, handfat och tvål borde vara lika naturligt som all övrig utrustning vi tillhandahåller våra medarbetare. Vi vill såklart ge alla medarbetare de bästa förutsättningar för att trivas och kunna göra ett bra jobb, säger han i ett pressmeddelande.

Hoppas på efterföljare

Sammanlagt handlar det om ungefär 300 byggbodar som ska utrustas med rätt hjälpmedel. Företaget hoppas nu att fler i branschen följer exemplet.

Satsningen Menssäkrad är kopplad till My Period is Awesome, en projektplattform som driver rättighetsbaserade mensprojekt i Sydafrika, Namibia, Rwanda och Uganda.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Jämställdhet och mångfald
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial