Varan har lagts till i varukorgen

Arkitekter får skräddarsydd PBL-kurs

Arkitektur 24 feb 2020
pbl-kurs
Den kommande utbildningen är webbaserad och riktar sig i första hand till husarkitekter. Foto: Mostphotos
Boverket fortsätter att ta fram kostnadsfria webbutbildningar kring PBL. Nu har turen kommit till landets arkitekter. I april lanseras en särskild kurs för yrkesgruppen.

Brandskydd och byggregler i kök och badrum är en del av det som omfattats av utbildningarna i den så kallade PBL-akademin. Satsningen ingår i ett regeringsuppdrag hos Boverket med syfte att sprida kunskap om plan- och bygglagen, PBL.

Flera av de ingående utbildningarna riktar sig till specifika målgrupper. Omvärldsbevakning har tidigare berättat om kurser för exempelvis översiktsplanerare och förtroendevalda ute i kommunerna.

Skräddarsydd för arkitekter

Nu har turen kommit till ytterligare en yrkeskategori. I april lanserar Boverket en webbaserad utbildning som är skräddarsydd för arkitekter.

Tyngdpunkten ligger på PBL-juridik, samhällets krav på byggnader samt ändring och ombyggnad. Det skriver tidningen Arkitekten.

– Tanken är att ge en klarare bild av plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och Boverkets byggregler. Det kan förhoppningsvis leda till att processerna går snabbare och att arkitekternas vardag underlättas, säger Parisa Ghandari, arkitekt och projektledare för utbildningen, till tidningen.

Totalt fem lektioner

Sammanlagt handlar det om fem lektioner med information och övningar. Utbildningen tar ungefär fyra timmar att göra och efteråt är det meningen att man ska känna en större trygghet kring hur regelverken tillämpas.

Materialet har utformats med hjälp av en grupp bestående av både arkitekter och jurister. I första riktar sig kursen till husarkitekter.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Utbildning
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial