Varan har lagts till i varukorgen

Alla fastigheter ska digitaliseras

Bostäder 3 feb 2020
rikshem
Fram till 2021 kommer hälften av Rikshems lägenheter att ha kopplas upp. Foto: Tobias Sterner
Rikshem har bestämt sig för att digitalisera samtliga fastigheter. En effektivare drift och möjlighet att minska energianvändningen i fastigheterna är några av målen.

Rikshem har tecknat ett tolv år långt avtal med Telia som innehåller såväl ett öppet nät till Rikshems hyresgäster som fastighets-IT och en IOT-plattform.

– Genom avtalet med Telia gör vi framtidens uppkopplade bestånd möjligt. Vi ser i våra undersökningar att bra uppkoppling är en av de saker som hyresgästerna prioriterar högst i sitt boende, säger Petter Jurdell, chef affärs- och hålbarhetsutveckling på Rikshem i ett pressmeddelande.

Minskad energianvändning

Genom att koppla upp fastigheterna får Rikshem bland annat en effektivare drift och möjlighet att minska energianvändningen i fastigheterna. Det långsiktiga samarbetet syftar även till att ge Rikshem, med cirka 30 000 lägenheter i Sverige, möjlighet att kunna erbjuda nästa generations tjänster som bidrar till en effektivare och mer hållbar fastighetsförvaltning.

I ett första steg kommer hälften av Rikshems lägenheter att kopplas upp till och med 2021. Telia kommer också att sköta drift, underhåll och avhjälpa fel i nätet samt koppla upp såväl mjukvara som hårdvara i byggnaderna.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Teknik Styr och övervakning
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter