Kunskapen om hur varmvattenanvändningen påverkas av IMD brister. Foto: Mostphotos
Besparingen av varmvatten varierar men ligger oftast runt 20 procent efter att IMD, individuell mätning och debitering, har införts. Det visar en ny förstudie där fastighetsägarnas erfarenheter har kartlagts.
I sommar träder kraven på IMD av värme och varmvatten i vissa befintliga flerbostadshus i kraft, vilket Omvärldsbevakning har skrivit om tidigare.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Från den 1 juli nästa år gäller nya krav på individuell mätning och debitering, IMD, för värme och tappvarmvatten i flerbostadshus. Nu har Boverket beslutat om tillämpningsföreskrifter.
I maj planerar Boverket att besluta om nya föreskrifter och allmänna råd om energimätning i byggnader. Vägledningsinsatserna till kommuner och fastighetsägare skjuts därmed fram.
För att förbättra energimätningarna i nya flerbostadshus behövs rutiner och anvisningar som kan följa med i hela processen. I en ny rapport finns en checklista.
Regeringen inför krav på individuell mätning och debitering, IMD, av värme och varmvatten i befintliga flerbostadshus. Det trots stora protester från den svenska fastighetsbranschen.
På en liten ö har ett lokalt energisystem, med energilager och solceller, installerats. Mikronätet med ödrift är ett forsknings- och utvecklingsprojekt för att lära hur sådana nät kan användas i större skala i framtiden.
Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta har tagit fram en ny rekommendation för IMD-tappvatten. Ett mål är att effektivisera de lokala förhandlingarna vid införandet av IMD.