Kyl och värmepumpbranschen står inför en stor förändring. Köldmedier med hög växthuspåverkan ska fasas ut, vilket innebär en övergång till naturliga köldmedier såsom koldioxid, ammoniak och propan.
En nackdel med detta är dock att dessa köldmedier ofta är brandfarliga. Något som kan ställa till det för kyltekniker då de ska utföra service på aggregat. På Kyl & Värmepumpdagen, som nyligen genomfördes, gick Mikael Dagberg, utbildningsansvarig på Tesab, igenom praktiska moment som de behöver tänka på.
När ni kopplar upp manometerställ se till att ni kontrollerar att de är täta. Läcksök en gång extra
Det handlar bland annat om att se till att ventilera utrymmet de jobbar i, att eliminera alla tändkällor, säkerställa att det inte finns några läckage samt att använda någon form av gasdetektor.
– När ni kopplar upp manometerställ och så vidare se till att ni kontrollerar att de är täta. Läcksök en gång extra. Och flyttar ni större mängd köldmedia se till att ni potentialutjämnar mellan flaskan, tömningsaggregat och aggregat. För statisk elektricitet är allt annat än bra. Sist men inte minst, tänk efter en gång extra, sa Mikael Dagberg.
Under seminariet, som även går att se i efterhand, gick Mikael Dagberg bland annat igenom hur en kyltekniker ska göra då denne ska byta ut en komponent på ett aggregat, exempelvis en trasig kompressor.
– Det här är nog kanske den största risken vi har, sa han.
Kompressorn ska tömmas på köldmedia, aggregatet vakuumsugas och systemet spolas med lite kvävgas. När komponenten ska tas bort förordar Mikael Dagberg att den skärs bort med en rörkniv eller rörskärare istället för att den löds loss, då det alltid är ett riskmoment att löda bort något när vi har brandfarligt köldmedia.
– När vi har fått loss den här komponenten, exempelvis en kompressor, kommer det att vara mycket köldmedia kvar i den och det kommer att börja koka av. Så se till att ni får ut komponenterna utanför rummet. De ska naturligtvis stå på en något sånär säker plats. Men ut med dom, det är absolut det viktigaste. Och jag tjatar. Håll koll på gasnivån i rummet, det är jätte jätteviktigt.
När komponenten ska bytas kan presskopplingar vara ett alternativ istället för att löda in den nya komponenten i systemet.
– Just vid serviceingrepp, byte av en komponent kan det vara fantastiskt smart att skära loss komponenten, göra i ordning den nya med en liten rörsluss på och så pressar man in den i stället. Då slipper man ett stort riskmoment.
Det går absolut att löda. En bra utförd lödning är alltid tvärtät.
Om det inte går och man måste löda komponenten måste man vara otroligt försiktig, menar Mikael Dagberg.
– Man får ha vakuumsugit ordentligt innan, se till att man spolar med kvävgas så att man får så liten mängd köldmedium som möjligt kvar i systemet. Vara försiktig helt enkelt.
– Det går absolut att löda. Bygger man nya system med nya komponenter då skulle jag vilja säga att lödning eller svetsning är det absolut bästa. En bra utförd lödning är alltid tvärtät.
Mikael Dagberg avslutade seminariet med att rekommendera en del av Svensk Kylnorm som handlar om brandfarliga köldmedier, vilket även Omvärldsbevakning har skrivit om tidigare.