Forskarnas slutsats är att det inte görs tillräckliga framsteg i världen för att minska byggsektorns energianvändning. Foto: Mostphotos
Under ledning av IVL har forskare kartlagt olika länders arbete med lågenergibyggnader och färdplaner för att minska byggsektorns klimatutsläpp.
Den nya studien visar att det finns stora geografiska skillnader och att det helt saknas data för många delar av världen.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Från 2022 gäller krav på klimatdeklarationer för den som reser nya byggnader. Nu planeras nästa steg. Boverket har tagit fram ett förslag på kommande gränsvärden för klimatutsläpp.
Drygt 100 kommuner, organisationer och företag har skrivit på en färdplan för att minska sin klimatpåverkan i bygg och anläggningssektorn. Nu sammanställs en vägledning för hur företagen ska kunna kartlägga sina utsläpp.
Förra året fanns det minst 2,6 miljoner kvadratmeter lågenergibyggnader i Sverige. Det visar en sammanställning som har genomförts inom programmet LÅGAN.
Kompetensen inom lågenergibyggande måste öka. I april–maj startar flera introduktionsseminarier till Energilyftet, en kostnadsfri webbutbildning som Energimyndigheten står bakom.
DEBATT: Politiken i Sverige har beslutat om ett klimatneutralt samhälle till år 2045. Inom ramen för Fossilfritt Sverige har ett unikt initiativ genomförts.
Byggsektorns färd mot klimatneutralitet rullar på. Frågan är hur det påverkar stadsplaneringen i samhällen som växer snabbt på både höjden och bredden. I senaste avsnittet av Snåret vänder vi blicken mot stadsbyggnadskontoren i landets tre största städer.
Förra året kom branschens färdplan mot fossilfritt byggande till 2045. Malmö vill dock gå före. Nu påbörjar lokala aktörer arbetet med att nå klimatneutralitet redan om tio år.
Allt fler hushåll producerar egen el med hjälp av solceller. Ett projekt på Chalmers har studerat förutsättningarna för dessa prosumenter i framtidens elsystem.
Alla nya byggnader bör vara utsläppsfria från 2028, offentliga byggnader redan 2026. Det slås fast i ett omarbetat förslag till revideringen av EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD.
Boverket har skickat ut remisser om förslag till nya regler om hälsa och säkerhet. Förslaget är kopplat till Möjligheternas byggregler som ska förenkla regelverket och göra det mer konsekvent.