Varan har lagts till i varukorgen

De bygger bostadshus utan parkeringsplatser

Arkitektur 2 dec 2020
iggy_malmo_bostadshus
De 69 lägenheterna i flerbostadshuset Iggy i Malmö var inflyttningsklara i augusti 2020. Ingen parkering för bilar finns. Foto: Martin Palvén
Fler byggherrar vill bygga flerbostadshus med så få bilparkeringar som möjligt. I Siegel arkitekters fastigheter finns inga parkeringsplatser och fler liknande hus är på gång.

Många byggherrar försöker få ner antalet parkeringsplatser för bilar som de behöver anlägga vid nybyggen av flerbostadshus. En del kommuner kan tillåta detta genom att byggherren genomför mobilitetsåtgärder, gör andra transportmedel attraktiva som cykling. Det kan handla om att bygga verkstäder i fastigheten för cyklar eller att de boende får medlemskap i en elbilspool. Ibland kan även antalet parkeringsplatser minska om det finns nära tillgång till kollektivtrafik.

Siegel arkitekter i Malmö har gått ett steg längre. I två av deras egna hyresrätter finns det inga parkeringsplatser alls för bilar, förutom någon handikapparkering. Cord Siegel, vd för bolaget, menar att det ger dem en del fördelar.

– Vi får fördelen att vi kan bygga en mer attraktiv utemiljö. Vi har ingen infart, ingen bilinfart på fasaden på bottenvåningen. Vi kan istället ha trädgårdar och lyckas skapa höga gaturumskvaliteter, säger han.

För hyresgästernas del hoppas man att avsaknaden av bilparkeringar bidrar till en mer hälsosam livsstil. Som dessutom ska vara billigare.

– Vi erbjuder bostäder som sparar in kostnaden på att äga en bil.

Cord Siegel påpekar att detta mer är något som fungerar i städer, där det finns en större konkurrens om ytorna och tillgång till bra kollektivtrafik. I städer menar han att det vore bra om bilar tar mindre plats.

ohboy_malmo Ohboy stod klart 2017 och inhyser idag förutom hyreslägenheter också ett hotell. Foto: Ole Jais

Mindre plats för bilismen

2017 stod det omtalade hyreshuset och hotellet Ohboy klart i Malmö. Det var bolagets och en av Sveriges första fastigheter utan några parkeringsplatser. De boende kunde antingen vara med i en bilpool eller hyra parkeringsplats i ett närliggande parkeringshus. Efter det har Siegel låtit bygga ytterligare ett hyreshus utan parkeringsplatser, Iggy i Malmö.

Siegel har även varit involverade i det nya hyreshuset Cykelkungen i Uppsala, som inte heller har några parkeringsplatser för bilar. I år startar också bygget av "Det goda vattnet" i Lund, som kommer inhysa en bostadsrättsförening och få parkeringsplatser.

Enligt Cord Siegel har man fått kämpa lite för att få igenom projekten men att de som pilotprojekt varit välkomnande. Han tror att i framtiden kommer det bli vanligare med boenden som har inga boendeparkeringar.

– Jag tror att kommuner i princip skulle kunna skapa hela områden som är bilfria. För att få en högre direkt kvalitetshöjning i gatumiljö. Ett gaturum kan i princip bli ett trädgårdsrum, om biltrafiken är väldigt minimerad, säger han.

FAKTA Flerbostadshus utan parkeringar

Ohboy. Är ett flerbostadshus i Malmö med 55 hyresrätter. Boende erbjuds medlemskap i en bilpool i ett närliggande parkeringshus. Plats för cyklar finns på loftgången utanför varje lägenhet, i cykelställ på gården och i cykelställ på plan 1.

Iggy. Är ett flerbostadshus i Malmö med 69 hyresrätter. I fastigheten finns en cykelverkstad. Cykelparkeringar finns i husets källare, på gården och framför huset. En cykelpool finns i huset med bland annat två lådcyklar, en elcykel och tretton vikbara cyklar. Möjlighet att vara med i en bilpool finns också.

Källa: Siegel
Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Hållbarhet
Fackområden

Anläggning Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter