Varan har lagts till i varukorgen
Trädbelysning på stamskydd kräver mindre underhåll
Belysning 17 aug 2020
Daniel Mesa Moreno, Trollhättan stad.
Daniel Mesa Moreno projektledare på gatu- och parkkontoret i Trollhättan stad. Foto: Privat
Trollhättan stad har tillsammans med JOM AB, Järn i offentlig miljö, vidareutvecklat ett stamskydd för belysning av träd med hjälp av en LED-slinga. Syftet var att hitta ett nytt sätt att placera ljuskällan på vilket skulle medföra mindre underhåll.

Hallå där Daniel Mesa Moreno projektledare på gatu- och parkkontoret i Trollhättan stad. Hur kom ni på idén?
– Vi har haft en del bekymmer med våra markstrålkastare som belyser träden. Det förekommer att det läcker in vatten i dem och därmed krävs en hel del underhåll. Som del i ombyggnationen av Drottningtorget i Trollhättan sökte vi därför ett nytt sätt att belysa trädallén och då kom vi på idén att integrera belysningen i stamskyddet. Vi gjorde ett enkelt test med en LED-list och ett litet elkraftverk. Vi tejpade på listen på ett befintligt stamskydd och upptäckte att det blev väldigt effektfullt och fint.

Hur samarbetade ni med JOM?
– Vi har haft väldigt gott samarbete med dem. Det var lite mejlande fram och tillbaka om själva konstruktionen. Vi försökte skapa möjligheter att på ett enkelt sätt fästa den här LED-listen högst upp på stamskyddet. Det sitter även som ett metallband runt stamskyddet högst upp, det breddade vi lite för att minska risken att folk blir bländade. Vi skapade plats för två stycken lister, en som lyser uppåt och en som lyser nedåt. Därmed går det att välja om man bara vill lysa uppåt och eller även nedåt.

Är den här lösningen dyrare än markstrålkastare?
– För vår del blev det billigare om man ser till materialinköp. Över tid vet vi inte än men skulle LED-listen gå sönder om några år är det väldigt enkelt och billigt att byta ut den så vi hoppas och tror att den här lösningen ska bli billigare även över tid.

Vad tycker allmänheten?
– När vi monterade stamskydden kom det fram väldigt mycket folk som tyckte att det blev jättefint. Att få till en fin effektbelysning samtidigt som en bra allmänbelysning är ibland svårt. Det får inte bli för mörkt för då känner sig folk otrygga. På Drottningtorget tycker jag att vi lyckats bra.

Finns lösningen på fler ställen än Drottningtorget?
– Nej. Arkitekten föreskrev de här stamskydden just för den här platsen för att de skulle passa in i helheten.

stamskydd-med-belysning
Stamskydd med inbyggd belysning Foto: Fredrik Pommer
Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Hallå där... Teknik Underhåll Utemiljö
Fackområden

Anläggning El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

stamskydd-med-belysning
Stamskydd med inbyggd belysning Foto: Fredrik Pommer