Varan har lagts till i varukorgen
Holkarna allt närmre att bli verklighet
Arkitektur 26 aug 2020
mall_diagonal_holk
Modulerna är tänkta att monteras på en stålstruktur i berget. Bild: Nestinbox
Snart kan det bli möjligt även för människor att bo i holk på en klippvägg. Nu finns en konstruktionslösning för det uppmärksammade projektet Nestinbox.

Byggbar mark växer inte på träd – men finns ändå i överflöd på höjden. Det är utgångspunkten för Nestinbox som fått en hel del uppmärksamhet sedan satsningen först presenterades för tre år sedan. Idén är att bygga hus på lodräta berg och klippväggar.

Än så länge finns ingen beställare eller angiven plats. En fiktiv projektering har dock gjorts tillsammans med konstruktör, VVS- och energikonsult, brandkonsult, sakkunniga inom hållbarhet, tillgänglighet och flera andra områden.

Kan genomföras snart

Nu uppger skaparna att det skulle vara möjligt att genomföra ett liknande projekt i verkligheten inom ungefär ett år. Tekniska såväl som estetiska lösningar är på plats.

Själva husen har två och ett halvt rum och kök vardera, fördelade på 50 kvadrat och i tre plan. Högst upp finns vardagsrum, på mellanplanet kök och entré medan våningen längst ner utgörs av sovrum samt teknikrum.

På otillgängliga platser

Pontus Öhman är projektledare och arkitekt på Luma design. Han menar att lösningen möjliggör bostadsbyggande på platser som idag är mer eller mindre otillgängliga.

Pontus Öhman Pontus Öhman. Foto: Nestinbox

– Framförallt i Stockholm finns det en hel del sådana ytor. Vi tittade mycket på det här under förra året och kunde konstatera att det handlar om kanske ett hundratal platser både nära stan och till och med i innerstan, säger Pontus Öhman.

Han nämner bland annat Kvarnholmen, Mariaberget och sidorna runt Henriksdalsberget. Även i Göteborgs utkanter finns relativt gott om branter där holkarna skulle kunna bidra till förtätning i befintlig stadsstruktur och infrastruktur, menar Pontus Öhman.

Så byggs husen

Hur bygger man då dessa hus? Tanken är att montera byggnaden i en delvis förtillverkad stålstruktur med sex infästningspunkter som fördelas utmed bergväggen. Vid varje fästpunkt borras ett fyra meter djupt hål. I dessa hål gjuts dragstag med fästplatta och fyra gängade stänger som stålkonstruktionen bultas fast i.

Därefter monterar man ihop trämodulen som består av prefabricerade element av massivträ och färdig isolering. Modulen lyfts sedan upp och sätts fast i stålkonstruktionen. När det är gjort är bostaden i princip färdig för inredning.

Trappor och spång

Lägenheterna nås med trappor från bergets övre kant och en spång som löper längs bergväggen och angör varje modul. Under samma spång är det också tänkt att det ska  gå rördragningar för vatten, avlopp, el och fiber.

– Av fastighetsekonomiska skäl bör man bygga minst tre moduler i ett och samma projekt. Detta är något vi kommer att redovisa för i en rapport som färdigställs just nu, säger Pontus Öhman.

Han har utvecklat konceptet tillsammans med arkitektkollegan Elisabetta Gabrielli samt Michel Silverstorm på Moderna Trähus. Boverket har bidragit med 1,5 miljoner kronor i finansiellt stöd.

FAKTA Ska hålla i 100 år

  • Nestinbox moduler har en totalhöjd på ungefär 10 meter mot bergssidan.
  • Varje bostad beräknas väga mellan 20 och 25 ton.
  • Stålkonstruktionen som modulerna monteras i ska kunna bära 30 ton i minst 100 år.
Källa: Nestinbox
Fördjupningsmaterial

Inuti modulen
nestinbox
Ungefär så här kan holkarna se ut på insidan. Bild: Nestinbox
Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Bostäder
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Ska hålla i 100 år

  • Nestinbox moduler har en totalhöjd på ungefär 10 meter mot bergssidan.
  • Varje bostad beräknas väga mellan 20 och 25 ton.
  • Stålkonstruktionen som modulerna monteras i ska kunna bära 30 ton i minst 100 år.
Källa: Nestinbox
Fördjupningsmaterial

Inuti modulen
nestinbox
Ungefär så här kan holkarna se ut på insidan. Bild: Nestinbox