Corona orsakar stora problem för såväl samhället som för de som insjuknar. Arbetsplatser och kontor står nästan tomma när många uppmanas att arbeta hemifrån. Konferensanläggningar, butiker och hotell varslar och skär ner för att de inte har några kunder.
Om lokalerna inte värms upp av människor och maskiner drar de faktiskt ännu mer energi.
När intäkterna sinar på många håll finns ett stort behov att spara utgifterna. En tydlig besparingskälla är energianvändningen.
– Inte nog med att lokalerna står och drar energi som vanligt trots att de är tomma. Om de inte värms upp av människor och maskiner drar de faktiskt ännu mer energi, säger Stefan Lindsköld som är vd i Aktea Energy som är specialiserade på energieffektivitet och inomhusmiljö i fastigheter och verksamheter. Han är även initiativtagare till Samling för Solel, fastighetsbranschens mötesplats inom solceller och smarta elsystem.
Stefan Lindsköld tycker att man ska fokusera på att se till att lokalernas energianvändning tillfälligt reduceras. Och åtgärderna måste göras snart och på ett sådant sätt att installationerna lika fort kan återställas till normal drift när hjulen börjar snurra igen
Några tips för att komma igång med arbetet:
Vilken kunskap saknas oftast?
– Den som gör inställningarna bör ha en allmän kunskap om installationsteknik och byggnadsfysik, annars kan man orsaka skador på byggnaden. Om ens drifttekniker inte känner sig trygg med uppgiften kan det vara bra att ta hjälp av en energikonsult.
När man vill sänka energikostnaderna i tomma lokaler ska man utgå från effektmätningar. Fokus ska vara på att minska byggnadens behov av energi vid varje given tidpunkt. Temperaturer, flöden, och liknande är verktyg att reglera med, men det är en sänkt energieffekt som är slutmålet.
– Det momentana effektbehovet går ofta att avläsa. Annars mäter man upp den med enkla instrument. Du behöver ha koll på såväl värme och kyla som tappvarmvatten och el, säger Stefan Lindsköld.
Hans nästa tips är att börja med att sänka värmeanvändningen. I en helt tom byggnad kan man som utgångspunkt sänka framledningstemperaturen i styrsystemet. Samtidigt pågår det ofta verksamhet i någon del av byggnaden. Därför är det oftast bättre att göra individuella inställningar för varje byggnadsdel eller rum för sig.
– Att helt stänga av pumparna är inte att rekommendera, inte heller att sänka inomhustemperaturen alltför mycket. Det kan vara frysrisk fram till maj och frusna rör i ytterväggar kan orsaka skador på byggnaden.
Samma moment gäller för att reglera kylan. Ta sektion för sektion eller rum för rum och stryp tillförseln, alternativt ställ in styrsystemet efter andra börvärden.
Är vissa verksamheter i byggnaden fortfarande igång behöver du en ritning över ventilationskanalerna för att kunna strypa flödena i sektioner. En lagom grundventilation behöver du alltid behålla för att inte orsaka skador på byggnaden eller inventarier.