Varan har lagts till i varukorgen
Belysningsprojekt används för coronainformation
Belysning 24 apr 2020
ljuskonst-corona
Information på flera olika språk projiceras på väggen. Foto: Niklas Palmklint, Familjebostäder
Ett nyligen invigt ljusprojekt på några av husfasaderna i Rinkeby har omvandlats till en plats för information om riskerna med coronaviruset på flera språk.

Det är Familjebostäder som nu beslutat om att lysa upp fasaderna med information om coronaviruset på somaliska, arabiska och engelska för de boende i området.

Tillfälligt paus på ljusprojekt

I januari invigdes ett projekt med ljuskonst som sedan dess har lyst upp några av husfasaderna på Rinkebystråket i Järva i Stockholm. Det är ett belysningsprojekt där elever från Rinkebyskolan har skapat färgglada ljusbilder på väggarna under ledning av ljusdesigner Marianne Lind och konstnären Stina Wollter.

ljuskonst Foto: Sara Appelgren

Men nu har Familjebostäder pausat det tillfälliga konstprojektet till förmån för att göra en insats för att hindra spridningen av corona i detta område som visat sig drabbats extra hårt av viruset.

Fick tidiga indikationer

De belysta ytorna ska nu istället sprida Region Stockholms informationskampanj om covid-19. Budskapen ”Tvätta händerna” och ”Stanna hemma om du är sjuk” finns upplysta på somaliska, arabiska och engelska och tänds i skymningen varje dag.

– Vi fick tidigt indikationer från lokala samarbetspartners i Rinkeby att situationen i Järvaområdet krävde ytterligare kommunikationsåtgärder, så vi ville göra vad vi kunde för att stötta, säger Familjebostäders kommunikationschef Lott Jansson på deras hemsida.

Insatsen är tänkt som ett bra komplement till de andra informationsinsatser som redan görs i Järvaområdet.

Elevernas konstprojekt återkommer till Rinkebystråket när det akuta behovet av samhällsinformation har klingat av.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Kris och beredskap Bostäder
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter