Trycket på vården blir allt högre. Coronaviruset har dramatiskt ökat behovet av både personal och skyddsutrustning av olika slag. För att försöka hjälpa till i den svåra situationen pågår insatser i många delar av samhället – så även i byggbranschen.
Arkitekbyrån White tillhör de som nu vill bidra. Här har medarbetare tagit initiativ till att använda företagets 3D-skrivare för att tillverka skyddsutrustning åt vårdpersonal.
Skrivarna som normalt används till modeller av byggnader och miljöer går nu heta för att producera bågar till ansiktsvisir. Tillsammans med OH-papper eller annan plast ska de skydda ansiktet från att utsättas för viruset, och tanken är att så snart som möjligt kunna leverera den färdiga utrustningen till vården.
Miriam Tjernström är kommunikationschef på White. Hon berättar att det funnits ett mycket stort intresse av att hjälpa till bland företagets medarbetare.
– Produktionen är i full gång och flera av våra kontor är engagerade. Så länge vi ser ett fortsatt behov och har praktiska möjligheter att hjälpa till så gör vi det, säger hon till Omvärldsbevakning.
Ytterligare ett exempel finns hos Skanska. Företaget uppmuntrar sedan en tid sina anställda att ta tjänstledigt och söka sig till jobb i vården om de har en sjukvårdsutbildning i botten.
Byggbolaget täcker upp för eventuella löneskillnader och ser till så att de tjänstlediga får full semester och pensionsavsättningar, berättar Annika Svensson som är pressekreterare på Skanska.
– Vi har ett flertal personer som visat intresse. Nu måste vården ha sina processer för att ta emot de personer som söker sig dit och hur många det i slutändan blir vet vi ännu inte, säger Annika Svensson.
Ett tredje insats kommer från kylteknikern Jacob Buregren i Göteborg. Flera medier har uppmärksammat hans initiativ med att tillverka handsprit för att skänka bort sedan det blivit en bristvara på många platser.
– Jag har sett att det finns hemsidor där man säljer handsprit för hundratals kronor och tar tillfället i akt för att tjäna pengar. Man blir förbannad när man ser sådant, säger Jakob Buregren till tidningen GT.
Råvaran för Jakob Buregrens produkt är köldbärarsprit. Hans fru som är farmaceut har hjälpt till att säkerställa så att den färdiga blandningen blir rätt. Vem som helst ska dock inte försöka sig på samma sak med tanke på att köldbärarsprit är väldigt brandfarligt, påpekar Jakob Buregren.
Även bland branschorganisationerna pågår aktiviteter. I förra veckan skickade till exempel Svensk Ventilation ut en uppmaning till företagen om att bidra med olika typer av skyddskläder, munskydd och skyddsglasögon.
Byggföretagen, tidigare Sveriges Byggindustrier, har nu drivit igång en kampanj med liknande tema. På sin hemsida listar organisationen bristvaror och vilka kontaktvägar som finns för den som har material och utrustning att bidra med till sjukvården