Det sjukhus som Försvarsmakten, Stockholmsmässans entreprenörer och fastighetsbolaget Locum byggt upp på Stockholmsmässan i Älvsjö för patienter med covid-19 står nu redo och väntar på sina första patienter.
Sjukhuset rymmer 550 platser varav 140 intensivplatser och 410 vårdplatser. Två matsalar kan enkelt göras om till ytterligare 20 platser och man har även tittat på en ytterligare hall för att kunna utöka om smittspridningen fortsätter.
Vi har "kammat" Sverige på armaturer, fönsterbänkskanaler och uttag.
Patrik Sparrentoft, Projektledare el för Älvsjö sjukhus och elspecialist på Locum, berättar om samtalet som blev startskottet på ett projekt han sent kommer att glömma.
– Min chef ringde och berättade att Locum hade fått i uppdrag av RSSL, Regional särskild sjukvårdsledning, att upprätta vårdplatser för covid-19 patienter på Älvsjömässan och att jag skulle infinna mig på mässan på måndag. Detta var på en fredag. Det var en märklig känsla och under helgen började jag fundera på hur vi skulle kunna lösa detta på ett snabbt och säkert sät
Lösningen blev att bygga de olika vårdrummen av en standardiserad modul med plats för tio vårdplatser i varje modul.
– Vi ville bygga standardiserat eftersom det skulle vara många olika montörer på plats och det underlättar för alla om allt görs på ett och samma sätt, säger Patrik Sparrentoft.
För att installera rätt elsäkerhet så delar elinstallationsstandarden in medicinska utrymmen i tre grupper:
På fältsjukhuset är samtliga av modulerna i gruppen 1, så kallade vårdrum. Utöver dessa så har en massa stödfunktioner byggts till som läkemedelsförråd, utrymmen för apparater, omklädesrum för personal, duschar för både patienter (med gasuttag bredvid dusch) samt personal.
Vad har varit de största utmaningarna i projektet?
– Att mycket skulle produceras på kort tid. Vi satte en layout tidigt och den blev som tur var lyckad. Det är mycket gasinstallationer och som många vet så hör gas och el inte ihop. Men vi löste det genom att dra elen på insidan på vårdmodulerna och gasen på utsidan för att undvika eventuella krockar.
Att bygga ett fältsjukhus med plats för upp till 550 patienter på så kort tid som ett par veckor kräver tydlig projektledning och planering. Hur lyckades ni?
– Varje dag hade vi tre möten, ett på morgonen, lunch och sen på sen eftermiddag, där vi under 30 minuter gick igenom det aktuella läget från alla inblandade parter. Detta gjorde att vi kunde upptäcka om något inte höll den aktuella tidsramen och behövde åtgärdas samt informera om till exempel reservkraftprov eller test av belysning.
En annan stor utmaning har varit att få fram tillräckligt med material på kort tid, berättar Patrik Sparrentoft.
– Vi har "kammat" Sverige på armaturer, fönsterbänkskanaler och uttag. Det är 550 vårdplatser och ett antal uttag på varje plats. Som mest var vi 45 elektriker på plats och alla måste ha saker att jobba med.
Hur lyckades ni få tag i folk på så kort tid?
– Här vill jag rikta ett extra stort tack till Mikael Baudou på Elbolaget LMJ, elanläggningsansvarig i projektet samt deras underentreprenörer. Tillsammans har de sett till att material och folk funnits på plats och skött alla installationer, säger han.
När det gäller el så handlar allt om säkerhet och själva ansvarsbiten är oerhört viktig, förklarar Patrik Sparrentoft.
– Man behöver ha koll på vilka man tar in och det är viktigt att alla som jobbar i projektet känner sig trygga. Det har verkligen Mikael Baudou och hans team lyckats med. De har arbetat många och långa dagar. De är dem som är de riktiga hjältarna.
Covid-19 är något som berör alla och för många känns det viktigt och en självklarhet att få hjälpa till.
Ett fantastiskt engagemang bland alla i projektet har varit genomgående och Patrik Sparrentoft vill rikta ett stort tack till alla; installatörer, hemvärnet, Försvarsmakten, svetsare, konsulter med flera.
– Alla har lagt sina ordinarie åtaganden åt sidan och lagt all tid på detta. Entreprenörer har avbokat jobb för att kunna bidra med tid och kunskap och det är så många, leverantörer och installatörer och andra som hört av sig till oss och frågat om vi behöver hjälp.
Har det här uppdraget förändrat dig på något sätt i din yrkesroll eller som privatperson?
– Jag tror att alla som jobbat i projektet känt en stolthet över att få vara en del i allt detta. Covid-19 är något som berör alla och för många känns det viktigt och en självklarhet att få hjälpa till, även för mig.
Siffrorna ovan är en uppskattning.
Siffrorna ovan är en uppskattning.