Varan har lagts till i varukorgen

Aggressiva brev till fastighetsägare under coronakrisen

Lokaler 8 apr 2020
handel
Att en hyresgäst upphör att betala hyra utgör ett väsentligt avtalsbrott, skriver Fastighetsägarna i ett brev till Svensk Handel och Visita. Foto: Tobias Sterner
Pressade villkor har lett till att många fastighetsägare fått ta emot aggressiva brev från sina lokalhyresgäster. Fastighetsägarna uppmanar nu Svensk Handel och Visita att snarast vidta åtgärder.

Det är den senaste tidens stora omställningar och hårdare villkor under coronakrisen som har lett till att många av Fastighetsägarnas medlemsföretag har fått ta emot aggressiva brev från lokalhyresgäster.

Dessa kommer framförallt från stora aktörer och kedjor och innehåller framställda krav på att ensidigt slippa betala hyra, att få lägre hyra eller gå över till omsättningshyra.

Juridisk risk inte betala hyran

Fastighetsägarna har i ett brev uppmanat Svensk Handel och Visita att vidta kraftfulla åtgärder för att få sina medlemmar att förstå den juridiska risk som en lokalhyresgäst utsätter sig för genom att inte betala hyra i enlighet med avtalet. Ett sådant avtalsbrott innebär bland annat att hyresrätten förverkas och att hyresgästen kan sägas upp med omedelbar verkan, skriver Fastighetsägarna.

Måste lösas i dialog

Fastighetsägarna säger att de har full förståelse för att många lokalhyresgäster befinner sig i en svår situation. Men att problemet behöver lösas i dialog och inte genom att hyresgästen ensidigt slutar betala hyran.

Niklas Stavegård, kommunikationschef på Fastighetsägarna säger att direkta samtal nu pågår mellan Fastighetsägarna, Svensk Handel och Visita.

Bevaka ämnen i artikeln

Lokaler Samverkan Kris och beredskap
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter