Varan har lagts till i varukorgen

Vindkraftverken blir allt större

Energi 27 sep 2019
vindkraft.webb
Uppgifter från TT visar att vindkraftverken blir allt större i omfång. Foto: Mostphotos
De vindkraftverk som byggs blir allt högre och rotatorerna större, visar statistik som TT tagit del av.

I nuläget finns enligt Energimyndigheten cirka 200 projekt där man ansökt eller planerar att söka tillstånd för att bygga vindkraftverk och man kan se en tydlig trend att de blir allt större i omfång.

De vindkraftssnurror som sattes upp i Sverige 2018 hade i snitt en navhöjd på 123 meter enligt statistik som TT har tagit del av. I början av 2000-talet låg navhöjden på omkring 80 meter. Dessutom har själva rotordiametern fördubblats under perioden.

Högre torn gör att man når högre vindhastigheter. Samtidigt kan större rotorer fånga mer vind och leverera mera effekt till generatorn. Antalet torn kan därmed vara färre men ändå få ut lika mycket energi.

– Vid ett projekt ansökte vi först om 150 meter men sedan om en totalhöjd på 250 meter. Därigenom kan vi tredubbla produktionen. På ett annat ställe går vi från 200 till 250 meter och tack vare det minska antalet verk från 15 till 12 men ändå få 25 procents mer produktion, säger Maria Röske, vd för WPD Scandinavia i ett pressmeddelande. 

Möts av protester

Bland ett av WPD-koncernens pågående projekt finns en vindkraftspark vid Ripfjället i Malung-Sälens och Torsbys kommuner. Här hoppas man på att få bygga 40 vindkraftsverk med en höjd om 250 meter som kan generera tillräckligt med hushållsel för att försörja motsvarande 170 000 villor.

Planerna har dock mötts av våldsamma protester om såväl storleken som att naturmark skövlas och exploateras.

– Vi har gjort alla undersökningar och bedömer fortfarande att det här är en plats som enligt svensk lagstiftning uppföljer alla kriterier enligt miljöbalken, säger Maria Röske om möjligheterna att få bygga.

Från WPD:s sida hoppas man nu kunna lämna in en tillståndansökan vid årsskiftet. Förhoppningen från bolagets sida är att byggnationen inledas 2024.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Elproduktion Teknik
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter