Varan har lagts till i varukorgen
TV: Skyddsrum blev mysigt studierum
Belysning 2 sep 2019
Den nya läsesalen i det gamla skyddsrummet på Ekonomikum erbjuder en stor variation av sittplatser samt en brasa mitt i rummet.
Mitt i lokalen finns det en gasolbrasa som man likt en lägereld ska kunna vila ögonen på när man tar en paus i studierna. Foto: Manfred Otterheim
På Ekonomikum i Uppsala har ett skyddsrum gjorts om till en modern studieyta, utifrån studenternas egna behov. Svensk Byggtjänst har besökt det bombsäkra studierummet.
Ekonomikum, som i år tilldelats Svenska Ljuspriset, är en av Uppsala universitets största institutionsbyggnader. Under terminerna huserar cirka 2800 studenter i byggnaden men när Svensk Byggtjänst är på besök är det mitten av augusti och bara ett fåtal av dem är på plats. I ett gammalt skyddsrum, som tidigare rymde det nu nedlagda universitetstryckeriet, har en helt ny typ av studiemiljö skapats.

Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Innemiljö Ventilation Lokaler
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter