Varan har lagts till i varukorgen
Säkerheten för vägarbetare ska höjas
Arbetsmiljö 9 sep 2019
vagarbete_webb
Transportstyrelsen ska utreda hur säkerheten för vägarbetare kan bli bättre. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos
Trafiksäkerheten och arbetsmiljön ska bli bättre vid vägarbeten. Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda hur det kan göras.

Transportstyrelsen kommer att ureda möjligheter till förbättrad säkerhet vid  vägarbeten. Analysen ska även omfatta arbete vid oförutsedda händelser i vägtrafiken, som vid bärgning, arbete med fordonsservice och vid trafikolyckor.

Myndigheten ska även utreda hur säkerheten är idag för personal som arbetar i eller i anslutning till vägområdet. Senast den 8 augusti 2020 ska utredningen lämnas till regeringen.

Del av nollvisionen

– Säkerheten måste bli mycket bättre för vägarbetare. Det är utsatt att jobba på vägar när bilister kör förbi i full fart. Ingen ska riskera att dö eller skadas i samband med att de utför sitt arbete på eller vid vägar. Jag vill se tydliga förslag på hur säkerheten vid vägarbeten kan förbättras, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Sedan 2016 har regeringen arbetat med en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, vilket uppdraget till Transportstyrelsen är en del av.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Säkerhet- och larmsystem Vägar och gator
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter