Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Polisen gör allt tätare besök på byggen
Bestämmelser 10 sep 2019
arbetsplatsinspektioner
De byggen som kontrollerades av polis var dubbelt så många 2018 jämfört med året innan. Foto: Mostphotos/montage
Antalet polisinspektioner på byggarbetsplatser har fördubblats. Samtidigt avvisas allt fler personer utan arbets- och uppehållstillstånd. Det rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren.

Det har gått lite mer än två år sedan kravet på personalliggare infördes i byggbranschen. Tanken med lagändringen är att svartarbete ska motverkas med hjälp av en förteckning över vilka som jobbar på en byggarbetsplats.

Målet är en sundare konkurrens i branschen. Personalliggarna är också ett verktyg för Skatteverket att kontrollera så att skatter och avgifter för de anställda betalas in av arbetsgivarna. Lagen om personalliggare började gälla i mitten på 2017.

Poliser som kontrollerar

Ungefär ett år senare gjordes en lagändring som gav polisen rätt att göra inspektioner helt på egen hand. Tidigare var det bara Arbetsmiljöverket och Skatteverket som kunde göra kontroller, och polisen följde bara med om det efterfrågades särskilt.

Ändringarna har gett utslag i statistiken. Siffror från Polismyndigheten, som tidningen Byggnadsarbetaren redovisar, anger att polisen gjorde 126 inspektioner av byggarbetsplatser i fjol. Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan då antalet var 52.

Avvisas från Sverige

De personer som visat sig sakna uppehålls- eller arbetstillstånd har tagits med av polisen och vidare till Migrationsverket. Därefter har personerna avvisats från Sverige, berättar Kristoffer Tunander, handläggare på nationella gränspolissektionen.

– De som arbetar och vistas här utan arbetstillstånd har förverkat sin rätt att vara här. Det är grund för avvisning från landet, säger Kristoffer Tunander till Byggnadsarbetaren.

Under 2017 upptäckte polisen 82 byggnadsarbetare som arbetade utan tillstånd i Sverige. Efterföljande år var siffran 115.

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Upphandling
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter