Varan har lagts till i varukorgen

Mer pengar till grönt och infrastruktur

Finansiering 20 sep 2019
budget_webb
2020 ska investeringsstödet för bygge av hyresrätter och studentbostäder vara sammanlagt 2,1 miljarder kronor enligt budgeten som föreslogs i veckan. Foto: Mostphotos & Tobias Sterner
I onsdags presenterade regeringen förslaget till budget för 2020. I den finns bland annat ytterligare pengar till bredbandsutbyggnad och återinfört investeringsstöd för hyresbostäder.
victor-ginner
Viktor Ginner
Redaktör Husbyggnad
johan-rosholm
Johan Rosholm
Redaktör Anläggning

Något som också får pengar är arbetet med att införa klimatdeklarationer. Regeringen vill att det blir krav på klimatdeklarationer för nya byggnader från och med 2022. Fram till införandet fördelas tio miljoner per år till Boverket, med syfte att förbereda för att det nya kravet ska komma på plats.

– Klimatdeklarationer är ett tydligt sätt att ge enskilda köpare, offentliga upphandlare och andra aktörer mer information samtidigt som det gynnar de i byggbranschen som satsar på hållbara lösningar, säger bostadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Ytterligare en omdiskuterad nyhet i budgeten är investeringsstödet för hyresbostäder och studentbostäder. Efter att stödet togs bort av Moderaterna och Kristdemokraterna ska det nu återinföras. Nivån ligger på tre miljarder krono per år.

Villkoren för investeringsstödet ses just nu över och ett förslag är ute på remiss. Bland annat kan det bli att pengarna kommer att delas upp i två separata potter för storstadsregionerna respektive övriga landet.

Fler ska kunna ladda

Ett annat stöd som utökas är stödet för klimatinvesteringar. Det innefattar bland annat stöd till privatpersoner och juridiska personer för installation av till exempel laddstolpar för elfordon. Stödet utökas med sammanlagt 400 miljoner kronor jämfört med 2019 och blir nästan 2 miljarder kronor under nästa år.

Även 50 miljoner kronor ska användas för att bygga ut infrastrukturen för snabbladdning längs med större vägar där det annars inte skulle ha byggts.

Mer gröna stöd

Ett annat stöd som ökas rejält jämfört med budgeten för 2019 är stödet för gröna och trygga samhällen. 2020 ska det bli 50 miljoner kronor, vilket är ett stöd som ska användas för att bygga ut ekosystemtjänster och stadsgrönska i större samhällen. Det ersätter stödet för gröna städer, som kom 2017.

Dessutom ska 150 miljoner kronor läggas på att öka utbyggnaden av bredband i områden där det inte kan utföras på en marknadsmässig grund.

Tas fram i samarbete

Budgeten är ett samarbete mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet med de två borgerliga partierna Liberalerna och Centerpartiet.

Riksdagen röstar slutgiltigt om budgeten i december.

Fördjupningsmaterial

victor-ginner
Viktor Ginner
Redaktör Husbyggnad
johan-rosholm
Johan Rosholm
Redaktör Anläggning
Bevaka ämnen i artikeln

Finansiering Infrastruktur Miljö Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial