Varan har lagts till i varukorgen
Inspirerande studiemiljö tog hem ljuspris
Arkitektur 6 sep 2019
kollage
Jonas Kjellander, ansvarig arkitekt för Ekonomikum som tilldelats Svenska Ljuspriset. Foto: Sweco/Åke E:son Lindman
Vinnare av Svenska Ljuspriset 2019 blev Ekonomikum. Jonas Kjellander, ansvarig arkitekt, får priset för andra gången i sin karriär: "Det känns oerhört kul, speciellt eftersom båda gångerna handlat om lärmiljöer", säger han.

Ekonomikum läsesal vid Uppsala Universitet vann årets tävling av Svenska Ljuspriset. I ett gammalt skyddsrum, som tidigare rymde det nu nedlagda universitetstryckeriet, har en helt ny typ av studiemiljö skapats. 

Visionen var att skapa ett rum med ljus som är anpassat för olika individuella studiesituationer med varierade sittställningar, läromedel, arbetsverktyg och hjälpmedel. Ljuset skulle gå att anpassas efter personliga preferenser samt till en lugn och trivsam atmosfär som stimulerar studenterna.

Eleverna köar på morgonen för att få de bästa platserna, vilket är långt över vad vi hade hoppats på.

Det är för andra gången som den ansvariga ljusdesignern och arkitekten Jonas Kjellander från Sweco Architects i Örebro tar priset. Han vann även med sitt projekt med Matildelunds förskola i Kumla 2010 som Omvärldsbevakning tidigare skrivit om. 

Hur känns det att ta hem priset för andra gången i rad?
– Det känns oerhört kul, speciellt eftersom båda gångerna handlat om lärmiljöer, något jag brinner för att jobba med. Faktum är att en hel del idéer som vi haft i det här projektet har vi hämtat från tidigare förskoleprojekt. Det finns mycket som förskolan ligger före i när det gäller lärmiljöer.

Varför är det som gör Ekonomikum så unik? 
–  Att få in en läsesal i en till synes hopplös situation och att lyckas skapa en lärmiljö som är varierande både om man ser till ljus och sittplatser. Man kan sitta och arbeta på väldigt många sätt beroende på om man jobbar ensam, i grupp, analogt, digitalt eller båda delarna. 

Hur har läsesalen mottagits av studenterna? 
– Jag har fått höra av ansvarig på universitetet att eleverna köar på morgonen för att få de bästa platserna, vilket är långt över vad vi hade hoppats på. Det intressanta är att det fortgår trots att nyhetens behag lagt sig, eleverna verkar verkligen uppskatta det.

Vad har projektet lärt dig som arkitekt?
– Jag har fått bekräftat en del som jag trott på, vad gäller lärmiljöer och ljus. Till exempel att det går att låta en stor del av lokalen vara mörk. Det finns en liten risk att det kan slå åt andra hållet, det vill säga ge en otrygg känsla, men här har det fungerat precis som jag hoppats på. Det har skapat ett lugn och gett eleverna en möjlighet att fokusera bättre. Det finns inga distraktioner som stör. Den enda som finns är lägerelden i mitten, men den hjälper till att skapa ett lugn och är något att vila ögonen på som en paus i studierna efter långa pass med ansträngande närseende. 

Svensk Byggtjänst besökte häromveckan det bombsäkra studierummet. Här kan du ta del av inslaget.

Övriga finalister i tävlingen var Japanska badet Yasuragi strax utanför Stockholm samt Pumpstation P42 ”Havsstrand" i Luleå.

webb.9411-021-002 200 ljuskällor och en lägereld i rummets mitt. Ekonomikum, en av Uppsala universitets största institutionsbyggnader, har tilldelats Svenska Ljuspriset 2019. Foto: Åke E:son Lindman


Internationell föreläsning om videomapping

Ljuspriset delades ut under Belysningsbranschens event "Ljusdagen". Under dagen kunde man lyssna till flera föreläsare varav Koert Vermeulen, ljusdesigner och grundare av det belgiska ljusdesignföretaget ACTLD, var en. Han delade med sig av sina erfarenheter vad gäller videomapping. En teknik där man projicerar bilder på fasaden samtidigt som man också utnyttjar fasadens yta i berättelsen.

– Videomapping är utmärkt att använda på äldre byggnader där man inte vill eller har möjlighet att göra ingrepp på fasaden. Det är en flexibel teknik som kan anpassas och förändras beroende på tillfälle, säger Koert Vermeulen.

I arbetet med att ta fram videomapping berättade Koert Vermeulen att han alltid börjar i studion.

 Där sätter vi musiken och sen gör vi ljuset på plats. Därefter kan vi lägga på eventuella ljudeffekter. Så gör vi alltid när vi jobbar med ljud och ljus tillsammans, säger han. 

På frågan vad det kostar jämfört med traditionell belsyning så svarar han att tekniken är cirka 20 procent dyrare. Detta förutsatt att du måste utföra ett installationsarbete på fasaden för att anpassa den traditionella belysningen. 

 Ja visst, vi är dyrare men du får ett flexibelt system som du kan anpassa efter högtid eller andra speciella tillfällen. 

Är videomapping ljusdesign?
– Det är ett verktyg för ljusdesigner att använda. Kan du designa belysning på en byggnad kan du göra videomapping. Men jag skulle inte säga att det är lika lätt åt andra hållet. Det vill säga; kan du göra videomapping så är det inte lika självklart att du kan designa belysning på en fasad. 

FAKTA Om Ekonomikum

Beställare: Akademiska Hus
Belysningsplanerare: Jonas Kjellander, Sweco Architects Örebro
Ansvarig arkitekt: Jonas Kjellander, Sweco Architects Örebro
Medverkande arkitekter: Seidi Afverberg, Alberto Badillo, Rayyan Haddad, Sofia Lindholm, Maria Parent Trovik

FAKTA Om priset

Svenska Ljuspriset arrangeras av Svenska Belysningssällskapet, Sydljus och Västljus i samarbete med tidningen Ljuskultur.

 

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Belysning Elinstallation Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Om Ekonomikum

Beställare: Akademiska Hus
Belysningsplanerare: Jonas Kjellander, Sweco Architects Örebro
Ansvarig arkitekt: Jonas Kjellander, Sweco Architects Örebro
Medverkande arkitekter: Seidi Afverberg, Alberto Badillo, Rayyan Haddad, Sofia Lindholm, Maria Parent Trovik

FAKTA Om priset

Svenska Ljuspriset arrangeras av Svenska Belysningssällskapet, Sydljus och Västljus i samarbete med tidningen Ljuskultur.