Varan har lagts till i varukorgen

Innerväggar slopas för att kapa priser

Arkitektur 2 sep 2019
raw_webb
De planerade bostäderna ska säljas med en helt öppen planlösning och utan ytskikt. Foto: RAW Property
Varsågod att köpa en billig och flexibel lägenhet. Planlösning, innerväggar och ytskikt ordnar du själv. Ungefär så ser konceptet ut för ett kommande bostadsprojekt i Uppsala.

Det handlar om 44 bostäder som är besiktigade och går att bo i. Kök och badrum är på plats. Däremot är ytterväggarna obehandlade och några innerväggar finns det inte överhuvudtaget. Än så länge.

De som flyttar in ska själva välja planlösning, ytskikt och takt för färdigställandet av de invändiga arbetena. Jobbet kan göras av inhyrda hantverkare eller av de boende själva. Det enda som byggs på förhand är sådant som krävs av Boverkets byggregler, BBR.

Styra egna kostnader

Poängen med upplägget är att de som köper lägenheterna ska kunna styra vad den slutliga kostnaden för bostaden landar på. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, tror på sänkta priser med uppåt 20 procent.

pelling_webb Erik Pelling. Foto: Uppsala kommun

– I dag är det många som hamnar utanför bostadsmarknaden då priserna är höga. Det här är ett sätt att försöka nå nya grupper, säger Erik Pelling till tidningen Byggnadsarbetaren.

Boendes val avgör

Han medger dock att det inte går att garantera lägre kostnader. Avgörande blir vilka val de boende gör och risken är att man förlorar de ekonomiska fördelar som ges av stordrift vid bygge av traditionella lägenheter.

Erik Pelling framhåller dock flexibiliteten som en stor fördel. Vartefter livet och familjebilder förändras kan de boende helt styra planlösning och utformning efter behov, menar han.

Kritik mot modellen

Det finns även kritiska röster. I tidningen Arbetsvärlden skriver riksdagsledamoten Ali Esbati (V) att modellen är del av en reträtt från gemenskapliga standarder och sociala framsteg, med ”valfrihet att sänka sin välfärd till stöd för byggherrens kvartalsrapport”.

Uppsala kommun har gett bostadsutvecklaren RAW Property markanvisning för konceptet som benämns som ”råbostäder”. Målet är att inleda byggstart nästa år.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Bostäder
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial