Det handlar om 44 bostäder som är besiktigade och går att bo i. Kök och badrum är på plats. Däremot är ytterväggarna obehandlade och några innerväggar finns det inte överhuvudtaget. Än så länge.
De som flyttar in ska själva välja planlösning, ytskikt och takt för färdigställandet av de invändiga arbetena. Jobbet kan göras av inhyrda hantverkare eller av de boende själva. Det enda som byggs på förhand är sådant som krävs av Boverkets byggregler, BBR.
Poängen med upplägget är att de som köper lägenheterna ska kunna styra vad den slutliga kostnaden för bostaden landar på. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, tror på sänkta priser med uppåt 20 procent.
– I dag är det många som hamnar utanför bostadsmarknaden då priserna är höga. Det här är ett sätt att försöka nå nya grupper, säger Erik Pelling till tidningen Byggnadsarbetaren.
Han medger dock att det inte går att garantera lägre kostnader. Avgörande blir vilka val de boende gör och risken är att man förlorar de ekonomiska fördelar som ges av stordrift vid bygge av traditionella lägenheter.
Erik Pelling framhåller dock flexibiliteten som en stor fördel. Vartefter livet och familjebilder förändras kan de boende helt styra planlösning och utformning efter behov, menar han.
Det finns även kritiska röster. I tidningen Arbetsvärlden skriver riksdagsledamoten Ali Esbati (V) att modellen är del av en reträtt från gemenskapliga standarder och sociala framsteg, med ”valfrihet att sänka sin välfärd till stöd för byggherrens kvartalsrapport”.
Uppsala kommun har gett bostadsutvecklaren RAW Property markanvisning för konceptet som benämns som ”råbostäder”. Målet är att inleda byggstart nästa år.