Varan har lagts till i varukorgen
De är årets finalister i Svenska Ljuspriset
Belysning 3 sep 2019
collage
Pumpstation P42, Japanska badet Yasuragi och läsesalen Ekonomikum har gått till final till Svenska Ljuspriset. Illustrationer: a och d arkitekter, DAP Stockholm, Sweco Architects.
Finalisterna för Svenska Ljuspriset 2019 är klara. På torsdag blir det klart vem som står som vinnare.

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling där man vill lyfta fram projekt där ljus och belysning använts på ett föredömligt sätt. Totlat har tio projekt nominerats varav tre stycken har gått till final: 

Ekonomikum läsesal, Uppsala Universitet. 
Ljusdesign: Jonas Kjellander, Sweco Architects Örebro

Juryns motivering: "Jonas Kjellanders vision har varit att skapa ett ljus som är anpassat för olika individuella studiesituationer, med varierade sittställningar, läromedel, arbetsverktyg och hjälpmedel; digitala lika väl som analoga. Ljuset i Ekonomikum ska kunna anpassas individuellt efter situation och användarens personliga preferenser. Därtill ska belysningen bidra till en lugn, kontemplativ och trivsam atmosfär som stimulerar till motsvarande beteende". 

Japanska badet – Yasuragi
Ljusdesign: Tatiana Bibikova, ECO Lightlink

Juryns motivering: "En spännande ljussättning som låter badgästen vara ur fokus var något som Tatiana Bibikova från ECO Lightlink ville skapa på Japanska badet på Yasuragi på Hasseludden i Nacka. Visionen var vidare att ljuset skulle skapa blickfång och en stämning som bidrar till återhämtning för spabesökaren".

Pumpstation P42 ”Havsstrand”, Luleå
Ljusdesign: Jan Forsmark och Robert Taavo, Designat Ljus Europa

Juryns motivering: "Pumpstationen står på en framskjutande plats vid en av till entréerna till Luleå. Arkitekten ville med byggnadens skulpturala utformning ge ett intryck av vågor över en havsbotten. Visionen med ljussättningen av fasaden var att samspela med och förstärka uttrycket, att med ljuset ge en bild av ljusreflexer som bryts genom och rör sig med vågorna som böljar över sandbottnen".

Vinnaren avslöjas på torsdag under Ljusdagen som arrangeras av Belysningsbranschen. 

FAKTA Mer om priset

Svenska Ljuspriset arrangeras av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Källa: Belysningsbranschen
Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Arkitektur
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Mer om priset

Svenska Ljuspriset arrangeras av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Källa: Belysningsbranschen