Varan har lagts till i varukorgen
Bostadsköp fick inte hävas trots försening
Juridik 24 sep 2019
79&Park
Köparen av en bostadsrätt i 79&Park ville dra sig ur efter att tillträdet försenats med två månader. Foto: Holger Ellgaard/Creative Commons
Ännu ett försenat bostadsprojekt har blivit rättssak. Att tillträdet dröjt två månader räcker inte för att häva förhandsavtalet. Köparen ska nu betala över 2,6 miljoner till föreningen.

Det är Oscar Properties projekt 79&Park på Gärdet i Stockholm som dragits med förseningar. Tillträde dröjde två månader och en köpare bestämde sig då för att häva sitt bindande förhandsavtal i den nybildade bostadsrättsföreningen.

Köparen menade att förseningen utgjorde ett avtalsbrott samt att ett formfel i kontraktet innebar att det inte varit bindande. Tingsrätten har gjort en annan bedömning.

Inte något avtalsbrott

Förseningen på två månader innebär inte något väsentligt avtalsbrott och några formfel för den bindande delen finns inte, enligt domstolen. Därför är bedömningen att hävningen varit obefogad.

När förhandsavtalet hävdes såldes bostaden på nytt men till ett lägre pris. Därför ska nu den första köparen betala mellanskillnaden på 2,68 miljoner kronor mellan de två försäljningarna. Samma köpare måste också betala rättegångskostnaderna på 678 000 kronor.

Omvärldsbevakning har tidigare berättat om ett flertal liknande tvister. Ett par av dessa ärenden väntar nu på avgörande i Hovrätten.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Juridik Bostäder
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial