Varan har lagts till i varukorgen
Skapa säkra byggen – även för gravida
Arbetsmiljö 9 okt 2019
gravid
Den nya skriften ska öka tryggheten för gravida på byggarbetsplatser. Foto: Byggnads
Byggarbetsplatser måste vara säkra även för gravida. Därför har fackförbundet Byggnads nu tagit fram en särskild skrift för den som väntar barn eller ammar.

Under de senaste fyra åren har antalet kvinnliga medlemmar i Byggnads fördubblats samtidigt som tjejerna blir allt fler på byggprogrammen. Fortfarande är dock branschen tydligt mansdominerad.

Som ett led i att försöka skapa mer jämställda arbetsplatser har nu Byggnads lanserat informationsmaterial som riktar sig till kvinnor som är gravida eller ammar. Även skyddsombud och arbetsgivare kan ha användning av skriften.

Upplysningar om risker

Bland annat utgörs innehållet av upplysningar om riskbedömning, åtgärder och förbjudna arbeten för den som ammar eller väntar barn.

– Det förvånade mig hur lite information som fanns om arbetsmiljö för gravida. Jag hoppas att den här broschyren kommer finnas i varenda byggbod i Sverige, säger Isabelle Lundberg från Näta, Byggnads kvinnliga nätverk, i ett pressmeddelande.

Några av de risker som tas upp handlar om tunga lyft, gifter, helkroppsvibrationer och att fostret kan få hörselskador av bullrande arbetsplatser. Materialet behandlar även arbetsgivarens skyldigheter gentemot en anställd som är gravid.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial