Varan har lagts till i varukorgen
Nu är säkerhetsparken invigd
Arbetsmiljö 15 okt 2019
säkerhetspark
På områdets stationer går det att simulera olika typer av riskfyllda arbetsmoment. Foto: Rosie Alm
Byggbranschens säkerhetspark har öppnat. Nu ska praktisk övning bidra till säkrare byggarbetsplatser. Ett stort antal utbildningsplatser är redan uppbokade på anläggningen.

Det var i förra veckan som den nya säkerhetsparken invigdes. På en yta av 15 000 kvadratmeter är tanken att yrkesarbetare såväl som tjänstemän ska kunna träna och reflektera kring säkerhet inom byggsektorn, berättar Berndt Jonsson, nationell samordnare för arbetsmiljö på Sveriges Byggindustrier.

Berndt Jonsson Berndt Jonsson. Foto: Sveriges Byggindustrier

– Inte alla som jobbar inom bygg tycker att det fungerar att få ett dokument i handen och läsa om säkerhet. Någon vill lära sig på ett mer praktiskt sätt, en annan vill se eller höra. Det handlar om att anpassa lärandet på ett bra sätt till flera mottagare, säger Berndt Jonsson i ett pressmeddelande.

Har sju stationer

Än så länge består säkerhetsparken av sju stationer. Sammanlagt går det att träna på 15 olika scenarier som kan anpassas efter behov och riskmoment inom bygg- och anläggningssektorn.

Bland annat handlar det om arbete på hög höjd, i schakt, på väg samt risker i fråga om vibrationer, damm och handhållna maskiner. Som förebild står Finland som redan har ett flertal liknande anläggningar.

Drivs som förening

Säkerhetsparken är placerad i närheten av Arlanda flygplats utanför Stockholm och har kommit till efter ett initiativ från Sveriges Byggindustrier, i samarbete med ett flertal aktörer i branschen. Verksamheten kommer att drivas som en förening.

Förhoppningen är att kunna locka en stor bredd av yrkeskategorier framöver. Redan före invigningen hade 270 utbildningsplatser bokats i parken, enligt Sveriges Byggindustrier.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Kompetens Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial