Varan har lagts till i varukorgen

Så vill vi bo i framtiden

Arkitektur 23 okt 2019
fardig-boende2
Att inte renovera i onödan och att använda hållbara material blir mer vanligt framöver. Foto: Mostphotos
Boendet kommer att förändras mycket de kommande åren, spår Archus Arkitektur som kartlagt morgondagens boende. Mindre bostäder och fler gemensamma ytor är två av trenderna.

De ökade byggpriserna och ett mer urbant levnadssätt öppnar upp för flera trender. Boytan kommer att minska radikalt. Även de äldre, som faktiskt har råd att bo stort, kommer att välja att växla ner till mindre bostäder, visar kartläggningen från Archus Arkitektur .

Minimala renoveringar

Supereffektiva, centrala bostäder med hållbara materialval, framför allt är det tegel och trä som kommer att används i olika former.

 Att renovera minimalt är en annan tydlig trend. Det är enkelt att lyxrenovera – att slita ut allt och sätta in nytt, men att renovera effektivt är betydligt svårare. I takt med att bopriserna ökar kräver även allt fler köpare kvalitet och hållbarhet.

Större gemensamma ytor

Överlag tror man att de gemensamma ytorna kommer att öka och att fler vill umgås med grannar och vänner i gemensamma vardagsrum, trädgårdar, kök och uteplatser. Det beror enligt Archus på att allt fler flyttar ifrån sina hemorter och vill ingå i ett nytt socialt sammanhang.

Unga vill ha en typ av boende och familjer en annan. Men det funkar inte längre att klumpa ihop den äldre generationen som målgrupp i 55 plus-boenden. Enligt Archus Arkitektur är det stor skillnad på reslystna 55-åringar, aktiva 65-åringar och 75-åringar som uppskattar närhet till vård och samhällsservice.

Bostaden som statussymbol

För de som kommer att ha råd efterfrågas olika typer av bekvämligheter som  övernattningslägenheter, rekreation och närhet till golf, båtliv, ridsport och friluftsliv. Bostaden blir mer av en statussymbol.

Det finns även ett önskemål om att fastighetsförvaltaren i morgondagens boende ska vara behjälplig med allt från glödlampsbyten till att boka bilservice,

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Bostäder Hållbarhet
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter