Varan har lagts till i varukorgen
Ozon håller rent i kanalerna
Testriggen
På RISE ventilationslaboratorium i Borås byggdes en testrigg upp som skulle efterlikna en hamburgerrestaurang med hög fettbelastning. Foto: RISE
Ny forskning visar att ozon har en kraftfull effekt på att hålla ventilationskanalerna rena från fett. Mängden fett på filtret vid aggregatet minskar dock bara marginellt, åtminstone enligt de tester som RISE nyligen har genomfört.
I storkök har det blivit allt vanligare att installera någon form av kompletterande fettreducering i form av UV-ljus och/eller ozonbehandling i ventilationssystemet. Främst för att minska brandrisken och ta bort luktproblem men även för att göra det möjligt att installera värmeåtervinning i ventilationssystemet. Något som fastighetsägaren kan spara mycket pengar på men som många inte vågar göra på grund av risken att luftfilter och/eller värmeväxlaren sätts igen av fettet.

Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Gäller endast dig som inte tidigare varit betalande prenumerant på Byggkoll. 

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Energieffektivisering Forskning Projektering Säkerhet- och larmsystem Teknik Underhåll Ventilation
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter