Varan har lagts till i varukorgen

Ny fönsterfilm kan jämna ut temperaturen

fardig-3
En ny metod som tar tillvara på värmen och fördelar den jämnt över en längre tid har utvecklats vid Chalmers. Illustration: Yen Strandqvist / Chalmers
Forskare vid Chalmers har utvecklat en fönsterfilm med en specialdesignad molekyl. Molekylen har den unika förmågan att fånga upp energin ur solens strålar och fördela värmen jämnt under dagen.

Soliga sommardagar kan det vara svårt att vistas inomhus eller i en bil. Men i stället för att använda energikrävande system som luftkonditionering och fläktar innebär den nya metoden att man i stället bekämpar värmeenergin med annan energi.

En behaglig inomhusmiljö

Den specialdesignade molekylen har den unika förmågan att fånga upp energi ur solens strålar för att senare avge den som värme. Detta ska kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och i stället fördela värmen under hela dygnet, visar forskare på Chalmers i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.

Dagens uppvärmnings- och avkylningssystem hänger ofta inte med vid snabba temperaturskiften

– Varför inte utnyttja den energi som kommer gratis till oss istället för att bekämpa den, skriver kemisten Kasper Moth-Poulsen, som leder forskningen, i artikeln.

Molekylen avger värme i åtta timmar

När den specialdesignade molekylen träffas av solstrålarna fångar den upp fotoner och ändrar samtidigt form och isomeriseras, det vill säga när de olika kemiska föreningar kan ha samma molekylformel. När solen slutar lysa på fönsterfilmen avger molekylerna värme i upp till åtta timmar efter att solen gått ned. 

Det som återstår för forskarna att göra är att öka koncentrationen av molekylen i filmen och samtidigt bibehålla filmens egenskaper.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energieffektivisering Teknik
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial