Soliga sommardagar kan det vara svårt att vistas inomhus eller i en bil. Men i stället för att använda energikrävande system som luftkonditionering och fläktar innebär den nya metoden att man i stället bekämpar värmeenergin med annan energi.
Den specialdesignade molekylen har den unika förmågan att fånga upp energi ur solens strålar för att senare avge den som värme. Detta ska kunna ta udden av den värsta värmen mitt på dagen och i stället fördela värmen under hela dygnet, visar forskare på Chalmers i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.
Dagens uppvärmnings- och avkylningssystem hänger ofta inte med vid snabba temperaturskiften
– Varför inte utnyttja den energi som kommer gratis till oss istället för att bekämpa den, skriver kemisten Kasper Moth-Poulsen, som leder forskningen, i artikeln.
När den specialdesignade molekylen träffas av solstrålarna fångar den upp fotoner och ändrar samtidigt form och isomeriseras, det vill säga när de olika kemiska föreningar kan ha samma molekylformel. När solen slutar lysa på fönsterfilmen avger molekylerna värme i upp till åtta timmar efter att solen gått ned.
Det som återstår för forskarna att göra är att öka koncentrationen av molekylen i filmen och samtidigt bibehålla filmens egenskaper.