Varan har lagts till i varukorgen
Kalkrenare sågas i nytt test
Innemiljö 11 okt 2019
Provriggen på RISE i Borås
Kalkreningsprodukterna testades på RISE laboratorium i Borås i 2,5 månader. Foto: RISE
Endast en av fem kalkreningsprodukter fungerar bra. Det visar ett nytt test från Villaägarna som konstaterar att ett traditionellt vattenfilter är den bästa lösningen för att minska problemen med kalkbeläggningar.

I Sverige finns det många områden som har problem med mycket kalk i vattnet, vilket kan ge kalkbeläggningar i bland annat varmvattenberedare, kaffebryggare och i våtrum.

Det finns flera produkter som påstås åtgärda dessa problem men hur bra fungerar de egentligen? För att få svar på frågan har Villaägarnas Riksförbund låtit RISE testa fem kalkreningsprodukter och resultatet är nedslående. Bara en av produkterna fungerar bra.

– Det är bedrövligt att konsumenter både i Sverige och utomlands luras att köpa kalkreningsprodukter som inte fungerar, säger Villaägarnas byggnadstekniska expert Johan Smeds i ett pressmeddelande.

Traditionellt vattenfilter är effektivast

Av de testade produkterna är det det traditionella kalkfiltret Callidus som fungerar bäst. Softwater fungerar dåligt och de övriga produkterna: Electrolux Neocal, Aqua 2000 och Aquabion D20 fungerar inte alls.

– Vad som är effektivt mot kalkbeläggningar är helt enkelt ett traditionellt vattenfilter. Det är dyrare, men fungerar väl till skillnad från de andra kalkreningsprodukterna, säger Johan Smeds.

Bevaka ämnen i artikeln

Innemiljö Projektering Upphandling Vatten och avlopp
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS
Fler nyheter