Varan har lagts till i varukorgen
Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet
Arbetsmiljö 15 okt 2019
fardig-chef
Fastighetsbranschen blir första branschen att uppnå jämställda ledningsgrupper, visar en ny rapport. Foto: Mostphotos
Fastighetsbranschen är bäst på jämställdhet och ledarskap, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright. Med 40 procent kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper toppar de listan.

I förra veckan släpptes den årliga upplagan av Allbright-rapporten som granskar jämställdheten bland börsbolagen. En fjärdedel av vd:arna i fastighetsbolagen är kvinnor, att jämföra med en tiondel för börsen i stort.

Ett föredöme för andra branscher

 I de största fastighetsbolagen ser det ännu jämnare ut, där utgör kvinnor 49 procent av ledningsgrupperna, vilket gör att Albright betraktar branschen som jämställd och ett föredöme för andra branscher.

Totalt har 333 svenska börsbolag granskats i rapporten från Allbright, som är en icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet.

Småbolagen minst jämställda

Småbolagen är överrepresenterade på börsens sämsta lista. Samtliga bolag med noll kvinnor i både ledning och styrelse är småbolag, vilket placerar dem på Allbrights dubbelröda lista.

Några fakta från rapporten:

  • Fastighetsbolagens ledningsgrupper på börsen består till 40 procent av kvinnor (ingen annan bransch på börsen når över 33 procent kvinnor i ledningsgruppen).
  • Styrelserna inom fastighetsbolagen på börsen har 37 procent kvinnor (börsen som helhet: 34 procent kvinnor).
  • 25 procent av vd:arna på börsens fastighetsbolag består av kvinnor (siffran för börsen som helhet är 10 procent kvinnor).
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Jämställdhet och mångfald
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial