Varan har lagts till i varukorgen

Sveriges första regelverk för vattendimma

Brand 27 nov 2019
5835655-skolbrand
De små dropparna i metoden gör att släckeffektiviteten ökar, vilket minskar behovet av vatten. Foto: Mostphotos
Nu har Sveriges första regelverk om släckmetoden vattendimma utkommit. En fördel är att mindre vatten krävs, vilket gör metoden användbar i känsliga miljöer som kulturhistoriska byggnader och datorhallar.

Vattendimma är en metod som går ut på att bekämpa och släcka bränder genom att sprida mycket små vattendroppar i det utrymme som ska skyddas. De små dropparna gör att släckeffektiviteten ökar vilket minskar behovet av vatten. Trots att vattendimsystem har använts mycket i marinbranschen har utvecklingen gått långsammare för landbaserade system. 

Nya reglerna välkomnas av branschen

Målsättningen med det nya regelverket SBF 503:1 är att det tillsammans med refererade dokument ska bidra till att säkerställa att vattendimsystem utförs med tillfredsställande kvalitet och tillförlitlighet.

Branschen välkomnar den samsyn som följer med de nya reglerna som Brandskyddsföreningen tagit fram.

 – Det här är en bra första utgåva som kan hjälpa kravställare, som till exempel fastighetsägare, att få en bra vattendimanläggning, säger Thomas Waghorn, besiktningsman på Nordiska brand till Brandskyddsföreningen som har tagit fram regelverket.

Han tror att när brandkonsulter och andra kravställare nu kan hänvisa till ett nationellt regelverk kommer det bli fler vattendimsanläggningar. Men att det kommer att ta ett tag för marknaden att anpassa sig till regelverket precis som det gjorde för regelverket för talat utrymningslarm, SBF 502.

Fördelar med att använda vattendimsystem:

  • Minskar risken för vattenskador eftersom systemet kräver mindre vatten.
  • Den minskade vattentillgången leder till att rördimensionen kan minskas. Det i sin tur gör det lättare att få till en snyggare installation än vad man kan få till med traditionell vattensprinkler som oftast kräver kraftigare dimensioner på rören.
  • Metoden är lämplig  i till exempel historiska byggnader där det oftast är problematiskt att dra fram grövre rör och i vissa fall fler munstycken än vad man kan behöva med vattendimma. 
  • Ett annat exempel där metoden är lämplig är datahallar där man vill ha så lite vatten som möjligt som kan komma i kontakt med känslig datautrustning.  Det gäller också kulturhistoriska byggnader och andra miljöer där oron för vatten från traditionella sprinklersystem är stor.  

En alternativ metod

Att vattendimsystem kommer att börja användas som släckmetod i till exempel villor i någon större utsträckning är inte troligt eftersom det oftast är dyrare. Metoden ska i stället ses som en alternativ metod att ta till när det är lämpligt.

Bevaka ämnen i artikeln

Brand Bostäder Bestämmelser
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter