I en byggemenskap är det de som ska bo i huset som själva äger och driver projektet utifrån egna önskemål. Gruppen har formellt byggherreansvar, finansierar med eget eller lånat kapital och sluter avtal med konsulter eller entreprenörer efter eget val.
I exempelvis Tyskland är byggemenskaper relativt vanliga. I Sverige har modellen däremot inte haft något större genomslag även om det finns ett flertal exempel runtom i landet. Nu ska det bli ändring på det.
Regeringen har beslutat om en förordning som gör det möjligt att söka startbidrag för byggemenskaper. Bostadsminister Per Bolund menar att stödet fyller två syften.
– Dels hjälper vi de byggemenskaper som redan är på gång att nå sitt mål att bygga nya hem tillsammans, dels ökar vi kunskapen om byggemenskaper hos samhällsaktörerna, säger Per Bolund i ett pressmeddelande.
Under 2020 planerar regeringen att avsätta tre miljoner kronor till stödet. Byggemenskaper ska kunna söka startbidrag på högst 400 000 kronor och administrationen kring detta kommer att skötas av Boverket.
Kravet är att de sökande är organiserade i en ekonomisk förening. Minst sex av medlemmarna måste ha satsat 10 000 kronor var och kommunen måste ha gett klartecken för att bygga huset på den aktuella tomten.