Varan har lagts till i varukorgen
Startbidrag införs för byggemenskaper
Bostäder 20 nov 2019
Högslätts vänboende
Ett av Sveriges få genomförda byggemenskaper är Högslätts vänboende i Tanum som nominerades till Årets Bygge 2019. Foto: Per Pixel Pettersson
Vid årsskiftet inför regeringen ett startbidrag för så kallade byggemenskaper. Förhoppningen är nu att modellen ska bli en mer utbredd del av bostadsförsörjningen.

I en byggemenskap är det de som ska bo i huset som själva äger och driver projektet utifrån egna önskemål. Gruppen har formellt byggherreansvar, finansierar med eget eller lånat kapital och sluter avtal med konsulter eller entreprenörer efter eget val.

I exempelvis Tyskland är byggemenskaper relativt vanliga. I Sverige har modellen däremot inte haft något större genomslag även om det finns ett flertal exempel runtom i landet. Nu ska det bli ändring på det.

Beslutat om förordning

Regeringen har beslutat om en förordning som gör det möjligt att söka startbidrag för byggemenskaper. Bostadsminister Per Bolund menar att stödet fyller två syften.

– Dels hjälper vi de byggemenskaper som redan är på gång att nå sitt mål att bygga nya hem tillsammans, dels ökar vi kunskapen om byggemenskaper hos samhällsaktörerna, säger Per Bolund i ett pressmeddelande.

Administreras av Boverket

Under 2020 planerar regeringen att avsätta tre miljoner kronor till stödet. Byggemenskaper ska kunna söka startbidrag på högst 400 000 kronor och administrationen kring detta kommer att skötas av Boverket.

Kravet är att de sökande är organiserade i en ekonomisk förening. Minst sex av medlemmarna måste ha satsat 10 000 kronor var och kommunen måste ha gett klartecken för att bygga huset på den aktuella tomten.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Finansiering
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial