Varan har lagts till i varukorgen
Småhusguide ger råd om renovering
Bostäder 8 nov 2019
Småhusrenovering
En ny webbguide ska hjälpa villaägare att göra smarta renoveringar. Foto: Mostphotos
Villaägare som planerar renoveringar kan, med hjälp av en ny webbguide, få oberoende expertråd om åtgärder som minskar energianvändningen och dess klimatpåverkan, förbättrar inomhusmiljön och sparar pengar.

Det är viktigt att inkludera småhusägarna i energi- och klimatomställningen, anser Energimyndigheten. Enligt dem finns det drygt två miljoner småhus i Sverige som står för drygt 30 procent av bebyggelsens totala energianvändning och hela 40 procent av elanvändningen.

– Vi vet att det finns en stor potential att minska energibehovet genom smarta renoveringar. Med hjälp av Småhusguiden kan alla som ska renovera få råd, tips och stöd för att renoveringen ska bli så bra som möjligt för klimat, plånbok och inomhusmiljö, säger Tomas Lennartsson, handläggare inom resurseffektiv bebyggelse på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Bra komplement till energi- och klimatrådgivningen

Webbguiden "Min husguide" har tagits fram i ett samverkansprojekt mellan ett 15-tal organisationer och företag samt ett 40-tal energi- och klimatrådgivare. Projektet har drivits av Sustainable Innovation och är delfinansierat av Energimyndigheten.

Förhoppningen är att guiden ska hjälpa småhusägare genom de olika vägval och frågeställningar som de möts av när de planerar åtgärder i sitt hus. Den blir också ett bra komplement till kommunernas energi- och klimatrådgivning.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Energieffektivisering Innemiljö Renoveringar
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial