Varan har lagts till i varukorgen

Skenande olyckstal bland maskinförare

Arbetsmiljö 26 nov 2019
maskinförare
Ny statistik visar att olyckorna bland de som kör maskiner ökar. Foto: Mostphotos
På fem år har arbetsplatsolyckorna bland maskinförare ökat med nästan 40 procent enligt ny statistik från Arbetsmiljöverket. Mest utsatta är män mellan 18 och 24.

Under fjolåret drabbades 1 269 maskinförare av en allvarlig olycka i arbetet. Det är en ökning på nära 40 procent jämfört med fem år tidigare då motsvarande siffra låg på 917 olyckor.

Merparten olyckor sker efter att föraren tappat kontroll över maskinen och sammanlagt har det inträffat 1 432 sådana olyckor under de senaste fem åren. Näst vanligast är att föraren fallit. Exempelvis kan det handla om att den olycksdrabbade halkat eller tagit ett felsteg på väg in eller ut från fordonet.

Han förvånas inte

Hampe Mobärg är vd på arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna. Han säger till tidningen Byggnadsarbetaren att ökningen inte är särskilt förvånande.

– Olyckorna har gått upp extremt mycket de senaste tre åren eftersom arbetsmängden ökat så mycket med alla stora anläggningsbyggen som pågår både i storstäderna och längs Norrlandskusten.

Ofta individuella orsaker

Enligt Hampe Mobärg har antalet anställda maskinister ökat från 10 000 till över det dubbla sedan 2011. Han tror att orsakerna ofta är individuella snarare än strukturella. I de fall där olyckan är framme handlar det många gånger om att det tagits risker som de allra flesta inte tar, menar Hampe Mobärg.

Ytterligare en sannolik förklaring uppges vara bristen på förare. Underbemanning och svårigheter med att få tag i rätt personal leder till stress som troligen driver på antalet tillbud.

Främst drabbas män i åldersgruppen 18 till 24. Näst vanligast är att män mellan 45 och 54 råkar illa ut, enligt statistiken som kommer från Arbetsmiljöverket.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Anläggning Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial