Varan har lagts till i varukorgen
Satellit kan upptäcka vattenläckor
Teknik 4 nov 2019
illustration_satellit
I delar av Skåne har en satellit använts för att hitta potentiella läckor på dricksvattennätet. Illustration: Mostphotos
I Skåne testar man möjligheten att använda satellit för att göra sökningar efter läckor på dricksvattennätet. Bakom projektet står Sweden Water Research.

Satellitbilder togs under augusti och september i år och tack vare dessa har 1 407 potentiella läckor hittats på dricksvattennätet. Tekniken går ut på att satelliten letar efter skillnader i konduktivitet i marken.

I Skåne är det forskningsbolaget, ägt av de kommunala VA-bolagen NSVA, Sydvatten och VA Syd, som har testat metoden och ska utvärdera den. Förutom att leta efter läckor i de ägande kommunerna har satelliten också sökt i kommunerna Höganäs, Svedala och Ängelholm. Det handlar dock endast potentiella läckor man har hittat via satellit. För att bekräfta dem måste traditionella metoder till som att lyssna på ledningsnätet eller att mäta flöden.

Letade vatten på Mars

Verktyget har tidigare använts av NASA för att leta efter vatten på Mars och används nu av det israeliska bolaget Utilis.

Från Sweden Water Researchs sida säger man att metoden inte är något facit på var det finns läckor men att den kan öka chansen att hitta dem jämfört med att söka på måfå.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Vatten och avlopp
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter