Det var i början på september som satsningen drog igång. Då startade Boverket en tipsfunktion där vem som helst kan lämna upplysningar om fel, skador och brister kring byggande.
Syftet uppges inte vara att peka ut syndare. Enligt Boverket blir de inkomna upplysningarna i stället ett sätt att förebygga systematiska och återkommande fel.
Daniel Andersson är projektledare och håller i det praktiska arbetet med byggskadefunktionen. Han är nöjd med resultatet hittills.
– Med tanke på att vi inte marknadsfört det här i någon stor omfattning har det varit relativt många som hört av sig, säger Daniel Andersson till Omvärldsbevakning.
Han berättar att tipsen varit av blandad sort. Exempelvis har det handlat om fel i modulbyggnader, bygglovshanteringar och olika typer av installationer.
Informationen som kommer in är tänkt att ingå i ett långsiktigt arbete. En del av upplysningarna följs dock upp lite snabbare och kan till exempel resultera i nytt innehåll i Boverkets kunskapsbank.
Inför uppstarten fanns farhågor om att tipsfunktionen skulle bli ett forum för smutskastning mellan olika aktörer. Så har det inte blivit, konstaterar Daniel Andersson.
– Det är seriösa tips som kommit in. För vår del är det framförallt intressant om det går att se mönster av fel som återkommer. Sedan kan det även handla om tisdiga varningstecken på brister som vi behöver ha koll på.
Tips som handlar om misstanke om brottslig verksamhet eller liknande kommer inte att behandlas. I dessa fall uppmanar Boverket till att göra anmälan hos polisen.