Från den 1 juli 2021 gäller krav på installation av IMD i vissa befintliga flerbostadshus. Foto: Anders Wester
Regeringen inför krav på individuell mätning och debitering, IMD, av värme och varmvatten i befintliga flerbostadshus. Det trots stora protester från den svenska fastighetsbranschen.
I flera omgångar har Boverket utrett om IMD är kostnadseffektivt. Den övergripande slutsatsen har varit att system för individuell mätning och debitering generellt inte är lönsamt. I Sverige har det därför hittills inte funnits några krav på IMD.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Boverket står fast vid sin rekommendation till regeringen om att inte införa krav på individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter och lokaler.
Boverkets uppföljning av utredningarna om individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten, visar inga nya slutsatser. De anser fortfarande att det inte, i något fall, bör ställas krav på IMD i Sverige.
Regeringen kommer i nuläget inte att införa krav på installation av individuella mätsystem för värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter. Boverket har dock fått ett nytt uppdrag av regeringen att följa upp och fortsätta utreda om man i framtiden ska införa individuell mätning.
Individuell mätning och debitering, IMD, är generellt inte kostnadseffektivt i befintliga byggnader. Det konstaterar Boverket i en ny rapport och föreslår därför att inga krav ska ställas på IMD. Efter årsskiftet ska regeringen ta ställning i frågan.
Två bidrag från tekniktävlingen ”Ventilation i energieffektiva flerbostadshus” har testats i laboratoriemiljö. Nu har slutrapporten med resultatet publicerats.
Vid IVL har forskare tagit fram en lösning som ska underlätta övervakningen av avloppsledningar. Sensorer och AI gör att den snabbt kan varna om bland annat föroreningar.
”Man tager vad man haver”. I Marwa Dabaiehs forskning innebär det lokala, växtbaserade byggmaterial som ska skapa ekohus för olika klimat och temperaturer.