Från den 1 juli 2021 gäller krav på installation av IMD i vissa befintliga flerbostadshus. Foto: Anders Wester
Regeringen inför krav på individuell mätning och debitering, IMD, av värme och varmvatten i befintliga flerbostadshus. Det trots stora protester från den svenska fastighetsbranschen.
I flera omgångar har Boverket utrett om IMD är kostnadseffektivt. Den övergripande slutsatsen har varit att system för individuell mätning och debitering generellt inte är lönsamt. I Sverige har det därför hittills inte funnits några krav på IMD.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Boverket står fast vid sin rekommendation till regeringen om att inte införa krav på individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter och lokaler.
Boverkets uppföljning av utredningarna om individuell mätning och debitering, IMD, av värme, kyla och tappvarmvatten, visar inga nya slutsatser. De anser fortfarande att det inte, i något fall, bör ställas krav på IMD i Sverige.
Regeringen kommer i nuläget inte att införa krav på installation av individuella mätsystem för värme, kyla och tappvarmvatten i lägenheter. Boverket har dock fått ett nytt uppdrag av regeringen att följa upp och fortsätta utreda om man i framtiden ska införa individuell mätning.
Individuell mätning och debitering, IMD, är generellt inte kostnadseffektivt i befintliga byggnader. Det konstaterar Boverket i en ny rapport och föreslår därför att inga krav ska ställas på IMD. Efter årsskiftet ska regeringen ta ställning i frågan.
Genom att bygga in fönsterkarmar kan man minska fönsterköldbryggan med cirka 40 procent. Det visar SBUF och Skanskas förstudie av U-värdesförbättring och fuktsäkerhet.
Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten föreslår ett antal åtgärder för att motverka och förebygga spridning av legionella från kyltorn. Bland annat föreslås en anmälningsplikt för kyltorn.
Post- och telestyrelsen, PTS, har genomfört stickprovskontroller av täckningskartor för mobilnäten. Slutsatsen av mätningarna visar att det finns skillnader mellan den redovisade och den uppmätta täckningen.
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se