Varan har lagts till i varukorgen

Många vill byta bostad

Bostäder 12 nov 2019
faridg
Många vill flytta till villa. Intresset för odlingsmöjligheter och solceller har ökat rejält de senaste åren, visar undersökningen. Foto: Mostphotos
Det råder stor bostadsbrist på flera håll i landet. Samtidigt vill över en tredjedel byta bostad under det kommande året, visar en ny undersökning från kantar Sifo.

Svensk Fastighetsförmedling presenterar för sjunde gången sin årliga undersökning Trendrapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning från kantar Sifo. I den har drygt 2 400 svenskar fått svara på om de skulle vilja byta bostad inom det närmsta året samt vilka parametrar som skulle få dem att flytta.

Odlingsmöjligheter och solceller populärt

Hela 37 procent svarar att de skulle vilja byta bostad under det närmaste året. Mest flyttsugna är de unga i åldrarna mellan 18 och 29 år. I denna åldersgrupp uppger så många som 57 procent att de vill hitta någon annanstans att bo. Det som främst lockar svenskarna är att köpa radhus eller villa, framförallt i åldersgruppen mellan 30 och 39 år där var fjärde uppger detta.

Det som skulle få svenskarna att intressera sig lite extra för ett hem är om det finns odlingsmöjligheter. Därefter kommer solceller och gemensamt gym

– Trots att många skulle vilja flytta finns det idag för många hinder. Flyttskatt, amorteringskrav och kontantinsats är bara några exempel på reformer som bör ses över för att skapa en sund rörlighet på bostadsmarknaden, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial